במאמר זה ננסה לפשט עד כמה שניתן את התשובות לשאלות הרבות אשר עולות סביב הנושא הפוסט טראומה, כדוגמת: מה זה פוסט טראומה? ממה היא מורכבת? מה התסמינים? מהם במקרה של פוסט טראומה אחוזי נכות לפי החוק ועוד.
פוסט טראומה אחוזי נכות: מה זה פוסט טראומה?
במהלך השנים האחרונות עלתה בצורה משמעותית המודעות הציבורית בנוגע לשאלה מה זה פוסט טראומה. ככל שהמודעות לנושא גוברת, כך אנשים רבים יותר מוצאים את עצמם ערים לקשיים הנפשיים והפיזיים איתם הם מתמודדים. כמו כן, חוויית הבושה שליוותה פעמים רבות את תשושי הנפש ואת אנשי הפרעת פוסט טראומה השתנתה, וכיום אנשים אלה עומדים בגבורה יחד עם הקשיים היום יומיים עמם הם מתמודדים, ודורשים את הזכויות והפיצויים להם הם זכאים בגין פוסט טראומה ביטוח לאומי או שהם דורשים אחוזי נכות פוסט טראומה משרד הביטחון.
הפרעת פוסט טראומה, או בשמה המקצועי "הפרעת דחק פוסט טראומתית" (PTSD), היא למעשה הפרעת חרדה פסיכיאטרית המשלבת תופעות לוואי נפשיות ופסיכולוגיות יחד עם תופעות לוואי פיזיולוגיות- הנגרמת כתוצאה מחוויית אירוע חד פעמי טראומתי.
פוסט טראומה: תסמינים
הפרעת פוסט טראומה מורכבת ממספר תסמינים פיזיולוגיים ונפשיים מרכזיים, המתקיימים יחד במקביל או באופן חלקי. כאשר אדם סובל מאחת או יותר מתופעות אלה, הוא עשוי להתמודד עם פגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי בכל היבטי החיים: מקצועית ותעסוקתית, כישורים חברתיים, מערכת היחסים המשפחתית והתפקוד הזוגי. מסיבה זו, במקרים רבים, כאשר אדם מאובחן, ניתן להשיג עבור הפרעת פוסט טראומה אחוזי נכות.
הפרעת פוסט טראומה אחוזי נכות אפשר לקבל בין היתר בעקבות התסמילים הללו:
- חרדה
- הזעה
- דופק גבוה
- לחץ דם גבוה
- הפרעות שינה
- סיוטים
- פלאשבקים המייצרים תחושה שהאירוע חוזר על עצמו
- עוררות יתר
- הימנעות מהתרחשויות, מקומות ואנשים אשר עשויים לגרום לפלאשבק מהאירוע
- קושי בוויסות רגשי
- פגיעה ביכולת להתרכז וללמוד
- קהות חושים
- איבוד עניין בחיים
- חוסר מוטיבציה
ההפרעה עלולה להתפתח ולהתפרץ בכל גיל ובכל שלב חיים לאחר הטראומה, ובגלל היכולת שלה לפגוע במגוון תחומים, לפי החוק ניתן לקבל בעקבות פוסט טראומה אחוזי נכות. לעיתים, ניתן לזהות את הסימפטומים אצל ילדים, ולקבל בעקבות כך קצבת ילד נכה, ולשם כך כדאי להשתמש בשירות עורך דין פוסט טראומה מקצועי ומנוסה. חשוב לדעת, כי לעיתים הפרעת פוסט טראומה מתגלה ומתפתחת חודשים ואפילו שנים לאחר התרחשות האירוע, ובמקרים רבים, לאחר התפרצות ההפרעה, עשויה להיות החמרה של הסימפטומים ככל שהזמן חולף, וגם במקרים אלו רצוי להיעזר בשירות עורך דין פוסט טראומה.
כיום יש בישראל למעלה מ-4,000 אנשים שהוכרו במקרה של פוסט טראומה אחוזי נכות ביטוח לאומי או פוסט טראומה משרד הביטחון. עקב כך, הם זכאים לקבל סיוע ופיצויים רלוונטיים, אולם ככל הנראה קיימים עוד אלפי אנשים הסובלים מהפרעת פוסט טראומה וטרם פנו לאבחון או טיפול. כמו כן, אין ספק שהמחלה פוגעת ביכולת האדם להשתכר, ולכן מתמודדי נפש רבים מגישת תביעת אובדן כושר עבודה כדי לקבל את הפיצויים המירביים.
הפרעת פוסט טראומה אחוזי נכות
במקרים של הפרעת פוסט טראומה אחוזי נכות נקבעים על ידי ועדות רפואיות, בין אם מדובר בנפגע בשירות המבקש קבלת אחוזי נכות משרד הביטחון ובין אם מדובר בנפגע הפונה עם פוסט טראומה ביטוח לאומי. הליך הוועדות הרפואיות זהה, ומטרתן להתרשם ממצבו הרפואי של הנפגע ולקבוע את אחוזי נכות פוסט טראומה המגיעים לו.
במקרה שההפרעה הפוסט טראומתית נגרמת בעקבות מעשה נזיקין המזכה את הניזוק בפיצוי, למשל בשל הפרעה פוסט טראומתית שנגרמה בגין תאונת עבודה, תאונה ברחוב, בבית ספר,במסגרת ספורטיבית, רשלנות רפואית, ואף במסגרת דרישה מחברת הביטוח אשר ביטחה את הלוקה בפוסט טראומה עקב האירוע הטראומתי בפוליסה הכוללת כיסוי נכות מתאונה, כדאי להתייעץ עם עורך דין ביטוח ותיק ומנוסה. במקרה זה, כתב התביעה אשר יוגש נגד המזיק או החברה, יכלול חוות דעת רפואית מטעם פסיכיאטר מומחה, הכוללת התייחסות למצבו הנפשי של הנפגע בגין הפרעת הדחק, אחוזי הנכות שנותרו לו בעטיה, ולקשר הסיבתי שבין האירוע הנזיקי לפוסט טראומה. חשוב לציין, כי מעבר למצבו הנפשי ולשיעור נכותו, הנפגע אשר סובל מפוסט טראומה, יצטרך להוכיח גם כי עבר אירוע טראומתי ולהוכיח כי אירוע זה גרם לנזקיו הנפשיים במטרה שיוכל לקבל בגין פוסט טראומה אחוזי נכות.
פוסט טראומה אחוזי נכות בהתאם לרמת התפקוד
עד 5%: כאשר ישנה הפרעה נפשית מזערית אשר אינה פוגעת בכושר תפקוד סוציאלי ותעסוקתי
10%: כאשר ישנה הפרעה נפשית אובייקטיבית קלה אשר פוגעת מעט בכושר תפקוד סוציאלי ותעסוקתי
20%: כאשר ישנה הפרעה נפשית אובייקטיבית וסובייקטיבית אשר פוגעת באופן ניכר בכושר תפקוד סוציאלי ותעסוקתי – גם במקרה זה אפשר לקבל בגין פוסט טראומה אחוזי נכות
30%: כאשר ישנם סימנים קליניים ברורים ואובייקטיבים להפרעה אשר פוגעת בסף הגירוי, הפרעות בחשיבה ובריכוז (הפוגעות באופן ניכר בכושר תפקוד סוציאלי ותעסוקתי)
50%: כאשר ישנם סימנים קליניים ברורים, אובייקטיבים וקבועים להפרעה אשר פוגעת באופן משמעותי בקשרים בין אישיים, בסף הגירוי, הפרעות בחשיבה ובריכוז אשר פוגעות באופן משמעותי ביותר בכושר תפקוד סוציאלי ותעסוקתי
70%: כאשר ישנם סימנים קליניים ברורים ואובייקטיבים להפרעה נפשית קשה אשר פוגעת ביחסים בין אישיים, ביכולת לבחינת המציאות וביכולת השיפוט, ירידה בסף הגירוי אשר פוגעות באופן קשה ביותר בכושר תפקוד סוציאלי ותעסוקתי
100%: מצב חמור ביותר, כאשר באופן מוחלט אין ביכולתו של הנפגע לתפקד באופן עצמאי וקיים צורך בסיוע יומיומי או באשפוז.
עורך דין תומר לינר, הוא עורך דין פוסט טראומה בעל ניסיון רלוונטי. מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה ובעל ניסיון על מנת להבין כיצד לעמוד מול הוועדות הרפואיות בצורה המיטבית לצורך קבלת הכרה של פוסט טראומה אחוזי נכות או תשישות נפש, וכן לצורך ניהול תביעת נזיקין או תביעה הדורשת התייעצות עם עורך דין רשלנות רפואית, לשם קבלת פיצוי בשל הנזקים שנגרמו לנפגע בגין פוסט טראומה.