Search
Close this search box.

אשם תורם בדיני נזיקין

דיני נזיקין הם לב ליבו של המשפט האזרחי, והם עוסקים בסוגיות שונות הנוגעות לנזקי גוף ורכוש. בין מגוון המונחים המשפטיים המרכיבים יחדיו את מכלול דיני הנזיקין, ניתן למצוא את המונח 'אשם תורם' החוזר על עצמו פעמים רבות. במאמר זה ננסה לעמוד על משמעות המונח והשפעותיו על ההליך המשפטי

מהו אשם תורם בנזיקין?

אשם תורם הוא מונח נפוץ בדיני הנזיקין. מונח זה מתייחס לטענת הגנה של הנתבע, לפיה גם לתובע קיים חלק יחסי במידת האשמה של הנזק שנגרם לו, ולפיכך עליו לשאת באחריות היחסית בהתאם. מאחר ומדובר בטענה מטעם ההגנה, חובת הוכחת אשם תורם מוטלת על צוות ההגנה מטעם הנתבע.

את טענת אשם תורם ניתן למצוא בעיקר בסוגיות המשפטיות הבאות:

  • אשם תורם בתאונת עבודה

טענת אשם תורם עולה לעיתים תכופות בתביעות העוסקות בתאונות עבודה, המוגשות באמצעות עורך דין אובדן כושר עבודה מטעם העובד כנגד המעסיק. טענה זו עולה בעיקר כאמצעי להתגוננות מפני תביעות אלו, ולפיה העובד נהג ברשלנות ובחוסר זהירות, שהביאו לגרימת הנזק, ולפיכך עליו לשאת באחריות.  

  • אשם תורם רשלנות רפואית

את טענת אשם תורם ניתן למצוא גם במקרים של תביעות רשלנות רפואית. טענה זו עולה מטעם הרופאים הנתבעים וביסודה היא גורסת כי לתובע קיימת אחריות חלקית בנזק שנגרם לו. במקרים אלו, טענת אשם תורם בנזיקין תיבחן בשתי דרכים עיקריות – מבחן אובייקטיבי (מבחן האדם הסביר) ומבחן סובייקטיבי, המודד את אשמתו המוסרית של הניזוק.

מה המשמעות של אשם תורם בדיני נזיקין?

כאמור, על פי טענת אשם תורם נזיקין, לתובע קיימת אחריות מסוימת על הנזק שנגרם לו, כתוצאה מהתנהגות רשלנית וחסרת זהירות מצידו, שתרמה לגרימת הנזק. בהתאם לכך, יש לנכות מכלל הפיצויים שנפסקו לו את חלקו היחסי. כלומר, אם בית המשפט יחליט כי מידת אחריותו של התובע עומדת על 40%, הרי שבמסגרת חישוב שיעור הפיצוי, ינוכו 40% מהסכום הסופי. 

שיעור אשם תורם בנזיקין שנפסק על ידי בית המשפט אינו מוגבל לשום כיוון, ויכול לנוע בין קביעה כי בתביעה הנדונה כלל לא התקיים אשם תורם, כאשר מאידך בית המשפט יכול לקבוע, במקרים נדירים יחסית, כי התובע נושא ב – 100% אשם תורם, כך שהוא לא יקבל כלל פיצויים.

אשם תורם בתאונת דרכים

סטנדרט הפיצויים בתאונות דרכים הוא מעט שונה מהפיצויים בגין תביעות נזקי גוף אחרות. זאת מכיוון שהפיצויים בגין תאונות דרכים מוסדרות בחוק מיוחד – חוק הפלת"ד (פיצויים לנפגעי תאונות דרכים) הקובע כי על כל נהג המעורב בתאונה חלה אחריות מוחלטת, וחובת ביטוח בגין נזקים העלולים להיגרם לנהג עצמו ולצדדים אחרים.

לאור האחריות המוחלטת המוטלת על הנהג הפוגע, הרי שבית המשפט אינו בוחן כלל את אשמת הנפגע, ובשל כך אין מקום לטענת אשם תורם בתאונת דרכים. יחד עם זאת, בפוליסות ביטוח הרכב השונות ניתן למצוא סעיף אשם תורם, על פיו חברת הביטוח תוכל לקזז סכום מסוים מכספי התביעה (עד רבע מהסכום) במידה ויימצא כי הנהג התנהג בצורה רשלנית שתרמה להתרחשות התאונה. 

אשם תורם בתביעות פיצויים – כך עורך דין דיני נזיקין יוכל לסייע לכם

טענת אשם תורם בדיני נזיקין יכולה כאמור לקזז באופן משמעותי את הפיצויים המגיעים לכם. בכדי להיערך בהתאם ולמנוע את האפשרות של פגיעה בסך הפיצויים המגיעים לכם, חשוב ומומלץ להיעזר בהקדם בשירותיו של עורך דין נזיקין מקצועי ומיומן בתחום. 

עו"ד תומר לינר ישכיל לבחון את החומר הראייתי ושאר הנסיבות, ויסייע לכם לבנות את תיק התביעה בצורה הטובה ביותר.

שתפו את המאמר
יעניין אותך גם: