חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה זכאותם של חולי דמנציה?

מה ההבדל בין קצבת סיעוד לבין קצבת נכות? ומה לגבי קצבת שירותים מיוחדים? הכנו לכם מדריך מקיף על הזכויות של חולי שטיון, כולל מידע על המחלה עצמה, על אלצהיימר והגורמים האחרים

מה ההבדל בין קצבת סיעוד לבין קצבת נכות? ומה לגבי קצבת שירותים מיוחדים? הכנו לכם מדריך מקיף על הזכויות של חולי שטיון, כולל מידע על המחלה עצמה, על אלצהיימר והגורמים האחרים

חולי דמנציה זקוקים לסיוע, גם מבחינה כספית וגם בכל הנוגע להשגחה, טיפול ותמיכה. כדי להתמודד עם המחלה והמשמעויות שלה, מעניק הביטוח הלאומי שלל קצבאות וזכויות, וגם במסגרת ביטוחים פרטיים ניתן לרכוש כיסוי, שיקל על חולי שטיון באמצעות סכום כסף חודשי. לפני שנצלול לעומק הזכויות השונות, והצורך בבחירת עורך דין תביעות סיעוד מנוסה, חשוב שתבינו בדיוק מהי דמנציה.

מה ההבדל בין דמנציה לבין אלצהיימר?

רבים מתבלבלים בין דמנציה, בעברית שטיון, לבין אלצהיימר. למעשה, אלצהיימר הוא אחד הגורמים (הנפוץ מכולם) להיווצרות דמנציה, כך שבהחלט מדובר בשני מצבים שונים. חולי דמנציה הם אנשים, אשר חווים התדרדרות קוגניטיבית מסיבה כלשהי, וכתוצאה מכך סובלים מירידה בתפקוד שלהם וממש משנים את התנהגותם. הם מתקשים לבצע לבדם פעולות יום יומיות פשוטות – להתקלח ולהחליף בגדים, לאכול וכו' ו/או זקוקים לעזרה בפעולות קריטיות, אשר דרושות לחיים נורמליים, כמו למשל הכנת אוכל.

אז מהי אלצהיימר? זוהי מחלה שמנוונת את המוח באופן הדרגתי. מעבר לזה, לכ-60-70 אחוזים מחולי הדמנציה יש אלצהיימר.

איך עוד יכול להיווצר שטיון?

אלה עוד כמה גורמים יחסית נפוצים:

  • פגיעה בכלי דם במוח – כאשר יש נזק לכלי דם, הם לא יכולים להעביר חמצן, וכך נפגעים תאי מוח. מצב כזה נקרא דמנציה וסקולרית, והוא יכול להיגרם בעקבות אירוע מוחי, יתר לחץ דם, שומניות גבוהה בדם ועוד.
  • פגיעה קוגניטיבית קלה (MCI = Mild cognitive impairment) – אנשים עם MCI סובלים מליקויים קוגניטיביים מעל הממוצע בגילם (רלבנטי לבני 50 ומעלה). הם לא סובלים מירידה בתפקוד, אך מצבם עלול להתפתח לדמנציה.
  • נזק בשל חלבונים – ישנה גרסה נוספת של דמנציה, שנוצרת בעקבות התפתחות של מבנים חלבוניים (שנקראים לוי, על שם החוקר שגילה אותם) בתאי העצב המוחיים.

יש גם שלל מצבים, בהם אנשים יכולים לפתח סימפטומים דומים לשל דמנציה, אך ניתן לטפל בהם על ידי טיפול במה שגורם להם. למשל: דיכאון, מחסור בוויטמין B12, גידול במוח, בעיות בבלוטת התריס, מחלות זיהומיות, פגיעת ראש ועוד.

מהם השלבים של דמנציה?

מצבם של חולי דמנציה מתדרדר עם הזמן, באופן עקבי ומתגבר. כך זה נראה, בחלוקה לשלבים:

  • דמנציה קלה – החולים עוד מתפקדים באופן עצמאי. אם הם בגיל מבוגר, לעיתים קשה לזהות את המחלה, מכיוון שהסימפטומים לא שונים בהרבה מתסמינים של הזדקנות "רגילה". שלב זה נמשך לרוב בין שנתיים לארבע שנים.
  • דמנציה בינונית – שלב זה יכול להימשך עשר שנים ויותר, וברוב המקרים הוא הארוך ביותר במחלה. החולים מאבדים את הזיכרון לטווח קצר ומתקשים לישון, מה שמביא לתופעות כמו הזיות, שוטטות ודיבור לא הגיוני.
  • דמנציה חריפה – השלב הסופי נמשך בין כמה חודשים לשנתיים-שלוש. לקראת מותם, החולים כבר לא ממש מתקשרים, פעמים רבות לא מזהים את בני משפחתם וכמעט שלא מסוגלים לתפקד בעצמם.

מהם תנאי הזכאות לקבלת קצבת סיעוד?

הגענו לפירוט הזכויות של חולי סיעוד. מכיוון שרובם נמצאים אחרי גיל פרישה (שכיחות המחלה עולה ככל שמזדקנים), הקצבה שחשוב להכיר היא קצבת סיעוד, שניתנת על ידי המוסד לביטוח לאומי לאנשים שעומדים בתנאים הבאים:

  • הגיעו לגיל פרישה.
  • תושבי ישראל שעדיין חיים בקהילה (בביתם או בבית אבות, לא במוסדות במימון המדינה).
  • לא מקבלים קצבת שירותים מיוחדים (מיד נפרט).
  • עברו מבחן הכנסות – קצבת סיעוד ניתנת רק לאנשים שלא עוברים תקרת הכנסות מסוימת. בבדיקה נכללים גם בני זוג, ותוצאותיה קובעות אם מבקשי הקצבה יקבלו קצבה מלאה, חלקית או שום דבר.
  • זקוקים לסיוע בפעולות בסיסיות ו/או להשגחה קבועה.

התנאי האחרון נבדק על ידי אנשי מקצוע מטעם הביטוח הלאומי, שמגיעים לביתם של מבקשי קצבה ובודקים את התפקוד שלהם. בבדיקה זו חשוב שיהיה נוכח בן משפחה, שיוכל לתאר ולהסביר, בעיקר לגבי ליקויים קוגניטיביים או צרכים, שלא תמיד מתגלים ממבט ראשון. הבדיקה הרפואית (ולעיתים גם הפסיכולוגית) לא נועדה רק לקבוע את הזכאות לקצבה, אלא גם את גובהה.

מה לגבי שטיון לפני גיל פרישה?

כאמור, דמנציה פוגעת בעיקר בקשישים, אך קיימים גם מקרים בהם אנשים יחסית צעירים לוקים בה. עבורם, קצבת סיעוד לא רלבנטית, אך זה לא אומר שהם לא יכולים לקבל עזרה מהמדינה. יש שתי קצבאות, שנועדו לאנשים לפני גיל פרישה ועשויות לעזור לחולי אלצהיימר ו/או דמנציה.

קצבת נכות – אנשים שכושר ההשתכרות שלהם (הוא יכולתם לנהל את משק הבית) נפגע לפחות ב-50%, רשאים לקבל קצבת נכות חודשית מביטוח לאומי. אחוז הנכות נקבע על ידי ועדה רפואית, שכוללת בדיקות ובחינת מסמכים. קצבה זו מוענקת למי שעדיין לא הגיע לגיל פרישה.

קצבת שירותים מיוחדים – קצבה שמיועדת לאנשים הזקוקים לסיוע בפעולות פשוטות או צריכים השגחה. זכאים לקצבה אנשים שמקבלים קצבת נכות (ונקבעו להם לפחות 60% נכות), ובהתאם למבחן הכנסות. אנשים שמקבלים את הקצבה ומגיעים לגיל פרישה לא צריכים לעבור לקבל קצבת סיעוד, הם ממשיכים לקבל קצבת שירותים מיוחדים.

אילו זכויות נלוות לקצבאות השונות?

חולי דמנציה אשר זכאים לקצבאות, מקבלים מעבר לגמלה החודשית גם זכויות נוספות, למשל לשירותי כביסה או אספקה של חיתולים למבוגרים. הזכויות ניתנות בהתאם לחומרת המצב, וכן ניתן בחלק מהמקרים להמיר את הסכום הכספי בשירותים כאלה ואחרים. אלה כמה מהדברים שחולי שטיון יכולים לקבל.

  • מרכזי יום לקשיש – זכאות זו כוללת הסעות הלוך-חזור, והיא עשויה להועיל לחולי דמנציה, אשר זוכים במרכזים לארוחות, חוגים ופעילויות חברתיות. חלק מהם גם מעניקים שירותים כמו כביסה, רחצה ואחרים וחשוב מזה, אנשי הצוות משגיחים ודואגים לחולים מבחינה רפואית. במרכזים יש אגפים נפרדים לאנשים עם בעיות פיזיות, ולאנשים עם בעיות מוחיות.
  • עובד זר – כדי להעסיק עובד זר למטרות סיעוד, יש לקבל היתר. אפשרות זו יכולה להתאים גם לחולי דמנציה שלא מקבלים קצבת סיעוד או שירותים מיוחדים בשל הכנסות גבוהות, אך כן עומדים בתנאים, על פי הבדיקה הרפואית של הביטוח הלאומי.
  • תו נכה – אנשים עם נכות של לפחות 60% זכאים לתו חניה לנכים. את הבקשה יש להגיש למשרד הרישוי, אשר מנפיק את התווים.

האם ניתן לקבל קצבת סיעוד כפולה?

מעבר לכל הזכויות שמעניקה המדינה לחולי דמנציה, חולי דמנציה עם ביטוח סיעודי רשאים לתבוע את פוליסת הסיעוד שברשותם ולקבל קצבה נוספת. אין שום מניעה לקבל גם קצבת סיעוד או קצבאות אחרות, וגם תשלום חודשי מחברת הביטוח.

ביטוח סיעודי פרטי אפשר לרכוש דרך קופות החולים או באופן עצמאי, ורבים מכוסים במסגרת פוליסה כוללת שרכש מקום העבודה שלהם. התהליך של קבלת קצבה מהביטוח דומה לתהליכים של ביטוח לאומי: רופאים מגיעים לבתי התובעים ובודקים את מצבם. ההגדרה הרלוונטית למי שחולה בשיטיון הוא תשישות נפש. תשישות נפש מוגדרת בפוליסות הסיעוד השונות היא פגיעה בפעילות הקוגניטיבית וירידה ביכולת האינטלקטואלית ובכלל זה פגיעה בכושר בתובנה ובהתמצאות, אשר דורשים השגחה במרבית שעות היממה. לכן אם המטופל זקוק להשגחה על רקע מצבו הקוגניטיבי, הוא יהיה זכאי לתגמולי ביטוח סיעוד. בדרך כלל חברות הביטוח בודקות גם אם המבוטח מסוגל לבצע באופן עצמאי לפחות שלוש מתוך שש הפעולות הבאות: אכילה, ניידות, מעבר תנוחות (שכיבה, עמידה, ישיבה), רחצה, הלבשה ושליטה על הסוגרים, ובמקרה של דמנציה או מחלה דומה, לרבות דיכאון קשה, ייבדק אם המבוטח מתאים גם להגדרה של תשישות נפש.

חשוב להתייעץ עם עורך דין תביעות סיעוד כדי למצות את הזכויות, לקבל קצבאות מרביות ולהצליח להתמודד עם דמנציה של הקרובים אליכם. קחו בחשבון כי גם לאחר כל הבדיקות וקביעת אחוזי נכות או תלות, ניתן לערער ולהגדיל את הקצבאות. חשוב להיות ערניים, לדעת מה מגיע לכם ולהעניק לחולים את התנאים הכי טובים שאפשר.

שתפו את המאמר
יעניין אותך גם: