ניתוחי קיצור קיבה עשויים לעזור להתמודד עם השמנת יתר חולנית, אך חייבים להיות מודעים אל הסיכונים בניתוחי קיצור קיבה. משהו השתבש? כנראה שאתם צריכים מומחה בתחום
השמנת יתר היא בעיה כלל-עולמית שרק שהממדים שלה רק הולכים ותופחים. הדרך הכי טובה להתמודד איתה היא באמצעות תזונה נכונה ואוכל חיים בריא, אך למרבה הצער, רבים מתקשים לסגל לעצמם את ההרגלים הנכונים, ונאלצים להתמודד עם השמנה. אם אתם סובלים מהשמנת יתר חולנית, יכול להיות כי ניתוחי קיצור קיבה הם הפתרון הטוב ביותר עבורכם.
זה הזמן להבין איזה ניתוחי קיצור קיבה קיימים, מהם הסיכונים הכרוכים בהם ובאילו מקרים עלולה להיגרם בעיות בניתוחים מהסוג הזה.
מהו ניתוח קיצור קיבה?
מרבית האנשים לא מודעים לכך, אך למעשה ניתוח קיצור קיבה הוא למעשה שם כולל לכמה סוגים של ניתוחי קיצור קיבה, אשר נקראים בשפה המקצועית ניתוחים בריאטריים. הניתוחים נעשים בשיטות שונות, אך המשותפת לכולם היא השיטה הלפרוסקופית, או במילים יותר פשוטות – אלה ניתוחים שלא מצריכים את פתיחת הבטן.
במקום זה, המנתחים מבצעים מספר חיתוכים זעירים, ומחדירים מצלמה דרך הפתחים הקטנים שיצרו בדופן הבטן. באמצעות המצלמה הם יכולים לראות על מסכים את פנים הקיבה והאיברים האחרים, באופן מוגדל. כמו כן, אותם פתחים מאפשרים את הכנסת המכשירים לביצוע הניתוח, בהתאם לשיטה שנבחרה. בצורה זו, מטופלים חווים פחות סיכונים, מתאוששים מהר יותר וגם מחלימים יותר טוב מבחינה קוסמטית.
- ניתוח טבעת – מקיפים חלק מהקיבה בטבעת הדוקה, שגורמת להאטת תהליך העיכול. בדרך כלל הירידה במשקל בעקבות ניתוחי קיצור קיבה כאלה הם איטיים יחסית, ואחריהם יש לפעול על פי דיאטה קפדנית.
- ניתוח שרוול – מסירים חלק גדול מהקיבה ומשאירים רק "שרוול" צר. זה לא משפיע על תהליך העיכול, אבל כאשר הקיבה קטנה יותר שבעים יותר מהר, ואוכלים פחות.
- ניתוח מעקף קיבה – עוקפים את הקיבה, על ידי חיבור הוושט ישירות למעי הדק. גם בשיטה כזו מייצרים תחושת שובע מהירה יותר.
- ניתוח מעקף תריסריון – התריסריון הוא חלק מהמעי הדק, וגם אותו ניתן לעקוף להשגת תוצאות. שני ניתוחי המעקפים הם המסוכנים ביותר מבין ניתוחי קיצור קיבה, אך מנגד, הניתוח הזה גם נחשב ליעיל ביותר.
מי זכאי לניתוח קיצור קיבה?
ניתוחי קיצור קיבה מיועדים לאנשים שסובלים מהשמנת יתר חולנית. את מידת ההשמנה קובעים על פי מדד שנקרא BMI, אותו מחשבים באמצעות נוסחה שלוקחת בחשבון את המשקל והגובה. אם ה-BMI שלכם גבוה מ-35, אתם מתמודדים עם השמנת יתר חולנית, אך לא בטוח שרופאים ימליצו לכם לעבור את הניתוח, אלא אם אתם סובלים מסיבוך כלשהו (או כמה סיבוכים) של התופעה, כמו סכרת, מחלות לב או ריאה וכו'.
אם ה-BMI מעל 40 הסיכוי שאתם זכאים הוא גבוה מאוד, אבל בכל מקרה, הזכאות כפופה לחוות דעת רפואית, ולתוצאות הבדיקות המקדימות. יש גם מקרים בהם הטיפול המתאים בהשמנת יתר הוא לא באמצעות ניתוחי קיצור קיבה, אלא טיפול תרופתי. זה קורה כאשר ההשמנה נגרמה לא בשל אורח חיים לקוי, אלא כתוצאה ממחלה מטבולית או אנדוקרינית.
שימו לב: השמנת יתר חולנית היא מצב רפואי מסוכן, שעלול לגרום למחלות קשות ועובדתית, מקצר את תוחלת החיים. לאנשים שסובלים ממצב זה יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסכרת, לחץ דם גבוה, דום נשימה בשינה, אירוע מוחי, אסתמה, כאבי גב, והרשימה עוד ארוכה מאוד.
ניתוחי קיצור קיבה נכללים בסל הבריאות, אז אם אתם נמצאים זכאים להם, תוכלו לקבל מימון מלא מקופת החולים שלכם. לשם כך תצטרכו לעבור סדרת בדיקות, שתקבע לא רק אם אתם זכאים, אלא איזה ניתוח מתאים לכם לעשות: בדיקות הורמונליות, אק"ג וצילום חזה. אולטרסאונד בטן, בדיקת וספירת דם, גסטרוסקופיה, בדיקת תפקודי ריאות, הערכה תזונתית. בחלק מהמקרים, נדרשת גם הערכה פסיכיאטרית, ולעיתים יש לבצע בדיקות נוספות.
מה הסיכונים האפשריים?
קודם כל, עליכם לקחת בחשבון כי ניתוחי קיצור קיבה לא יעזרו לכם לאורך זמן, אם לא תערכו את השינויים הנדרשים בחייכם. לסוגי הניתוחים השונים אחוזי הצלחה אחרים, אך אף אחד מהם לא מבטיח לכם שום דבר אם לא תחיו באופן בריא אחריהם, ויש מנותחים שחוזרים בתוך שנתיים או יותר למשקלם טרם הניתוח.
מעבר לזה, חשוב מאוד להכיר את הסיכונים בניתוחי קיצור קיבה. כחלק מהתהליך, לפני הניתוח אתם אמורים לקבל הסברים נרחבים על ההליך שתעברו, על הסיבוכים האפשריים ועל הסיכויים שיתרחשו. קחו בחשבון כי ניתוחים אלה מבוצעים תחת הרדמה כללית – אמנם הסיכונים הכורכים בהרדמה עצמה די נדירים, אך אחד מגורמי הסיכון לכך הוא השמנת יתר. במהלך הניתוח אתם חשופים לסיכונים המתלווים להרבה הליכים כירורגיים אחרים: ניקוב של איברים, זיהומים, פגיעה בכלי דם או איברים פנימיים, ועוד.
איך יודעים אם יש עילה לתביעה?
לא כל סיבוך שנגרם בשל ניתוחי קיצור קיבה נחשבים בתור רשלנות עם זאת, אם נפגעתם במהלך הניתוח מכיוון שאחד או כמה גורמים מהצוות הרפואי לא פעלו ברמת המיומנות הנדרשת, או על פי מידת זהירות מספיק גבוהה, כדאי להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית ולהחליט לגבי הצעדים הבאים שלכם.
רשלנות רפואית בניתוח יכולה להתרחש עוד לפני הניתוח עצמו, אם לא קיבלתם מספיק מידע לגבי הניתוח או לא נתתם הסכמה מודעת לביצועו. גם אחרי הניתוח, בשלב המעקה וההחלמה, לצוות המטפל עדיין יש אחריות על מצבכם, למניעת הסיבוכים או הסיכונים בניתוחי קיצור קיבה.
תוך כמה זמן ניתן להגיש תביעה?
ההתיישנות על מקרים של רשלנות רפואית בניתוח, חלה כמעט תמיד שבע שנים לאחר ביצוע הניתוח. זקוקים לעזרה בהגשת תביעה על פגיעה שנגרמה לכם במהלך ניתוחי קיצור קיבה? אתם מוזמנים לפנות למשרדנו ולקבל סיוע וליווי צמוד.