קבלת אחוזי נכות בגין פגיעה עצבית היא דבר נפוץ. מערכת העצבים שלנו כוללת כמות גדולה של עצבים, סיבי עצב וקצות עצבים, שתפקידם הוא להעביר מידע ופקודות בתצורה של זרם חשמלי מהמוח וחוט השדרה אל האיברים השונים בגוף, ובפרט אל השרירים, איברי החישה והעור.
העצב בנוי מרקמה רכה וגמישה, ומשכך הוא יכול להיפגע בקלות יחסית כתוצאה מחתך, פציעה, לחץ המופעל עליו לאורך זמן ועוד – ולהסב נזק משמעותי לאיכות החיים שלנו.
חומרת פגיעה עצבית בחלוקה לחמש רמות
את הפגיעה העצבית אנו מסווגים לחמש רמות:
• רמה 1 – פגיעה עצבית מינורית ללא נזק תמידי, ניתנת לשיקום מלא.
• רמה 2 – פגיעה הגורמת נזק לרקמות העצב המקומיות, אך במתן מענה רפואי מהיר – הנזק יהיה זמני והשיקום יהיה מלא.
• רמה 3 – פגיעה בינונית בחומרתה, הנזק לעצב יהיה תמידי והשיקום יעשה את עבודתו באופן חלקי בלבד.
• רמה 4+5 – רמות פגיעה חמורות – רק ניתוח יוכל לשקם את העצב.
התסמינים של פגיעה עצבית
• כאב חריף המתבטא בתחושת "שריפה" באזור העצב או בתחושת "נמלים"
• כאב חד ופתאומי שיש מי שמתארים אותו ככאב דמוי "ירי" או אף "הבזק חשמלי"
• במקרים של נזק מלא לעצב – אובדן תחושה מלא
• הפרעות בתנועה ופגיעה במערכת העצבים האוטונומית
באילו מקרים יכולה להיגרם פגיעה עצבית שתאפשר תביעה?
פגיעה עצבית יכולה להיגרם כשמופעל לחץ לא רגיל על העצב, למשל במקרה של פריצת דיסק עקב תאונה וכן בעקבות חתך, ירי, מכה חזקה ועוד. כמו כן, פעמים רבות ניתוחים גורמים לפגיעה משנית והיא פגיעה בעצב, שבמהרה הופכת למטרד גדול יותר. גם טיפולי כימותרפיה הניתנים כידוע בעיקר לחולי סרטן עלולים לגרום לפגיעה עצבית וכן סיבוך של מחלת הסכרת עלול להתבטא בפגיעה, בעיקר ברגליים.
פגיעה עצבית עלולה להיגרם אף כתוצאה מחשיפה תעסוקתית לרטט ו/או בעקבות ביצוע פעולות חוזרות ונשנות המערבות למשל את שורש כף היד. קלדניות ורפדים, למשל, סובלים מפגיעה עצבית בשורשי כפות הידיים, על רקע תסמונת התעלה הקרפלית.
על כן, תביעה פגיעה עצבית אפשר להגיש בשל אירועים שונים, בהם פגיעה בתאונת דרכים, תאונת עבודה, תאונה ברחוב, תאונה אישית ואף בעקבות רשלנות רפואית.
למשל, במקרה של חתך באצבע שגרם נזק לעצב בזמן חיתוך ירקות, יכול המבוטח להגיש תביעת תאונות אישיות נגד חברת הביטוח. במקרה של פריצת דיסק עקב תאונת דרכים שגרמה גם לפגיעה עצבית, ניתן להגיש תביעת תאונת דרכים ובמסגרתה להוכיח את הנזק העצבי שגרמה התאונה.
תביעה בשל פגיעה עצבית
חלק גדול מתביעות רשלנות רפואית נגרמות כתוצאה מפגיעה עצבית. למשל, כאשר הטיפול לא בוצע במקביל לצילום CT; ביצוע הזרקה בצורה שגויה; יצירת לחץ על העצב לפרק זמן בלתי סביר ועוד – שגרמו לנזק לעצב.
לצערנו, נזקים כתוצאה מטיפולים רפואיים הם דבר בלתי נמנע, וכדי לצמצם את הסיכויים לנזק, על הרופא המטפל לנקוט במשנה זהירות. כדי להוכיח שהפגיעה העצבית היא כתוצאה מרשלנות רפואית, יש להוכיח שהרופא המטפל לא נקט אמצעי זהירות סבירים, ביחס לרופאים מטפלים אחרים וביחס למקובל בספרות הרפואית.
כמו כן, ניתן אף להגיש תביעת רשלנות רפואית אם הרופא לא עדכן את המטופל/ת מבעוד מועד על נזקים עצביים אפשריים כתוצאה מהטיפול או הניתוח. אירוע רפואי נוסף שעלול לגרום לפגיעה עצבית יתרחש בעקבות לידה רשלנית שתגרום דווקא לתינוק פגיעה עצבית.
למשל עקב כליאת כתפיים (או פרע כתפיים) ובשל לידת וואקום המבוצעת באופן רשלני. כליאת כתפיים עלולה להיגרם כאשר קיים קושי לחלץ את כתפי התינוק, בדרך כלל בעקבות תינוק במשקל גבוה מאוד וסוכרת של האם.
כתוצאה מכך עלולה להיגרם לתינוק פגיעה עצבית של הגפה, עד כדי שיתוק של הגפה לצמיתות. תביעות רשלנות רפואית הן תביעות מורכבות וארוכות יחסית, אך בסופן פיצויים בסכום משמעותי.
פגיעה עצבית בעקבות תאונת דרכים
כאמור, העצב שלנו הוא רקמה חיה, גמישה ורכה, בעוד תאונת דרכים מערבת מהירות, עוצמה וכלי רכב כבד וחד. כל אלה יחד – ללא ספק מהווים סכנה לעצבים בגופנו.
על כן, תביעת תאונת דרכים בעקבות פגיעה עצבית היא הליך נפוץ. יתרה מכך, ישנם מקרים בהם אדם שהיה מעורב בתאונה פנה לקבלת טיפול רפואי – ובמהלך הטיפול התרחש הנזק לעצב. הפגיעה העצבית הנפוצה ביותר בעקבות תאונת דרכים, נגרמת בדרך כלל בשל פריצת דיסק / פגיעת ראש בתאונת דרכים.
פגיעה עצבית ביד- תאונות אישיות
מלבד פגיעה עצבית בתאונת דרכים ורשלנות רפואית, גם תאונות אישיות במסגרת פעולות שגרתיות עלולות לגרום לפגיעה עצבית. למשל אדם אשר נחתך בביתו מסכין חד עלול לסבול מפגיעה עצבית. מי שסובל מפגיעה עצבית בעקבות תאונה אישית, והוא מבוטח בביטוח תאונות אישיות פרטי, רשאי לתבוע את חברת הביטוח אשר מבטחת אותו בביטוח תאונות אישיות ובלבד שנותרו לו אחוזי נכות בעקבות הפגיעה.
פגיעה עצבית אחוזי נכות
על מנת לאבחן פגיעה עצבית אחוזי נכות יש לפנות לנוירולוג או לרופא מומחה לכאב. יש לשים לב לתחום התמחותו של הנוירולוג, שכן ישנם נוירולוגים המתמחים בהפרעות תנועה, בהפרעות זיכרון וכדומה. בדרך כלל הנוירולוג יפנה את הנפגע אשר סובל מפגיעה עצבית לבדיקת EMG – בדיקת הולכה עצבית, לצורך הערכה האם אכן נגרמה לו פגיעה עצבית.
למה חשובה התייעצות מוקדמת עם עורך דין?
בהתייעצות מוקדמת עם עורך דין נזקי גוף ניתן יהיה לתכנן יחד את נתיב הפעולה המתאים ביותר. אחוזי נכות בגין פגיעה עצבית קובעת ועדה של המוסד לביטוח לאומי, אך גם מומחה לנוירולוגיה.
אלה בודקים את המקום בו נגרמה הפגיעה העצבית, ובמקרים מתאימים בודקים האם קיימת השפעה על היכולת להתפרנס בעתיד וכן האם מדובר בתהליך אובדן כושר עבודה זמני או לצמיתות. כמובן שככל שישנן יותר חוות דעת מקצועיות ומבוססות, כך יגדלו הסיכויים לקבלת פגיעה עצבית אחוזי נכות גבוהים. בהתייעצות עם עורך דין נזקי גוף, ניתן יהיה להעריך את גובה אחוזי הנכות המקסימלי.
הגשת תביעה בגין פגיעה עצבית – משרד עו"ד תומר לינר
אם נגרמה לכם פגיעה עצבית עקב רשלנות רפואית, פגיעה עצבית ביד עקב תאונת דרכים או תאונת עבודה, לא כדאי להזניח את העניין – עדיף לתבוע סמוך ככל הניתן לקרות מקרה הביטוח כדי להשיג פיצויים מקסימליים. במשרדנו אנו מתמחים בהגשת תביעות נזקי גוף, לרבות בגין פגיעה עצבית אחוזי נכות.
אנו מייצגים את לקוחותינו תוך שיתוף פעולה עם מיטב הרופאים המומחים בישראל. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר לקבלת יעוץ ראשוני ללא התחייבות, כדי שנוכל להעריך את סיכויי ההצלחה בתביעה.
להתייעצות עם עורך דין נזיקין תומר לינר, צרו קשר כעת.