בעיות רפואיות עלולות לגרום לילדיכם לנכות וחמור מכך לפגיעה תפקודית, בין אם מדובר בבעיה גנטית כגון אוטיזם, תסמונות דאון ומחלת שריר, ובין אם מדובר בפגיעה תפקודית על רקע תאונה לרבות פגיעת ראש בתאונת דרכים לדוגמא. תקנות ילד נכה של המוסד לביטוח לאומי מאפשרות להוריו של ילד נכה אשר בעל לקות או נכות מסוימת לקבל גמלת ילד נכה, במקרים בהם גידול הילד מהווה נטל על ההורים אשר נאלצים להשגיח ולטפל בילדיהם הנכה, ואף לסייע להם בביצוע פעולות יומיומיות ובסיסיות כגון הלבשה, רחצה וניידות.
מטרתה של קצבת ילד נכה היא לייצר הקלה בפן הכלכלי על המשפחה המטפלת והמגדלת בילד הנכה, אשר נדרשת להוציא הוצאת כבדות משקל על חינוך וגידול הילד בצורה המותאמת ביותר למצבו.
אספנו עבורכם פרטים רלוונטיים על מנת להבין מי זכאי לקצבת ילד נכה וגם עד איזה גיל מקבלים קצבת ילד נכה, ועוד דברים חשובים שכדאי לדעת אודות ביטוח לאומי ילד נכה ומדוע כה חשוב להתייעץ מול עורך דין רפואי טרם נקיטת מהלכים.
מהם התנאים לקבלת קצבת ילד נכה?
ראשית, על מנת לקבל ממוסד ביטוח לאומי קצבת ילד נכה צריך שאחד מהורי הילד יהיה תושב ישראל אשר מבוטח במוסד לביטוח לאומי. במקרה שבו הילד ללא הורים/ עולה חדש יש דרישה כי אחד מבני המשפחה או האפוטרופוס יהיה תושב ישראל. שנית, על הילד לשהות בארץ. במקרה של מעבר לחוץ לארץ, קצבת ילד נכה תשולם לשלושה חודשים, פרט למקרים בהם קיימת שהות ארוכת טווח בשל טיפולים רפואיים.
במקרים בהם אותו ילד נכה מתגורר במוסד מותאם, אין אפשרות לקבל גמלת ילד נכה מביטוח לאומי. במצבים של אשפוז ממושך בבית חולים תשולם קצבת ילד נכה לשנה הראשונה מיום הכניסה לאשפוז ולאחר מכן הזכאות לקצבה תיבדק מחדש. ישנם מצבים הזכאות לגמלת ילד נכה, תינתן כאשר הילד סובל מליקוי מיוחד כגון ירידה בשמיעה, לקות ראיה, פסיכוזה או לקות על רצף האוטיזם, תסמונת דאון, רשלנות רפואית שיתוק מוחין, צורך בטיפול רפואי מיוחד או קבוע או סיוע בתקשורת.
ילד נכה מי זכאי לקבל את הגמלה מביטוח לאומי?
קבלה של גמלת ילד נכה מהמוסד לביטוח לאומי ניתנת לילד החל מגיל שלושה חודשים ועד גיל 18 ושלושה חודשים. על הילד להיות בעל ליקויים שונים אשר בעקבותיהם הוא זקוק לעזרה מהזולת. בנוסף זכויות ילד נכה מאפשרות לו לקבל תמיכה של עובד זר, הנחות והטבות, הסעות לבתי הספר הממומנות לרוב באמצעות הראשות המקומית, פעילויות מותאמות ועוד זכויות מגוונות.
תקנות הביטוח הלאומי ילד נכה מאפשרות קבלה של קצבת ילד נכה לפי הגיל של ילד נכה ו/או ההתמודדות שלו:
- ילד מגיל שלושה חודשים ועד שלוש שנים זכאי לקבל קצבת ילד נכה במקרה בו הוא אינו מצליח לבצע פעולות ותנועות ראש המבוצעות על ידי בני גילו באופן טבעי.
- ילד מגיל שלוש ומעלה זכאי לקבל קצבת ילד נכה במקרה בו הוא זקוק לעזרה ותמיכה בביצוע של פעולות יומיומיות שגרתיות ביניהם אכילה, לבוש, רחצה, שליטה על סוגרים, ניידות וכדומה. אם מצבו של הילד מצריך שהייה קבועה של מבוגר על ידו בשל חוסר היכולת להבחין בסיכונים ובעקבות כך לא קיימת אפשרות להשאירו ללא השגחה, לאורך שעות היממה, הוא זכאי לקבל גמלת ילד נכה. בנוסף, ילד שסובל מאלרגיות חמורות המחייבות לרוב השגחה של מבוגר.
- ילד אשר סובל מבעיה נפשית כגון פסיכוזה או ילד המאובחן על הספקטרום האוטיסטי, זכאי לקבל גמלת ילד נכה אוטיזם ביטוח לאומי.
- ילד הסובל מהפרעות קשב וריכוז חמורות המחייבות השגחה צמודה באופן שאינו עולה בקנה אחד עם ילדים אחרים בני אותו הגיל, זכאי לקבל קצבת ילד נכה.
- ילד הסובל מתסמונת דאון זכאי לקבל קצבת ביטוח לאומי ילד נכה החל מיום לידתו.
- ילדים אשר סובלים מנכות מסוימת בחושיהם- ילד הסובל מלקות ראייה: על מנת לקבל קצבת ילד נכה חדות הראייה צריכה להיות פחות מ 3/60. במקרה בו שדה הראייה יורד מ20 מעלות בכל עין, יהיה זכאי גם כן לקצבה. ילד אשר צריך סיוע בשיח, הבנה והפקת דיבור ואינו מצליח לתקשר באופן מילולי, זכאי לקבל קצבת ילד נכה. בנוסף, הזכאות תינתן גם עבור ילד הסובל מליקוי שמיעה, הנחשבת ירידה של 45 דציבלים ומעלה בכל אחת מהאוזניים.
גמלת ילד נכה כמה מקבלים?
חישוב זכאות של קצבת ילד נכה נעשית על ידי שלוש רמות אשר קובעות מהו סכום הגמלה- 50%, 100% או 188% שנקבע בהתאם לרמת תפקדו של הילד, במידה שבה הוא תלוי בזולת, בכמות ואופי הטיפולים הרפואיים להם הוא זקוק.
נכון לשנת 2021, עבור נכות של 50% סכום הגמלה הוא 1,268 ש"ח, עבור נכות של 100% סכום הגמלה הוא 2,608 ₪ ועבור נכות של 188% סכום הגמלה המתקבל הוא 4,773 ש"ח. עבור ילד מונשם, קיימת תוספת של 1817 ש"ח לגמלה .
במקרה של משפחה עם שני ילדים (או יותר) המקבלים מהמוסד לביטוח לאומי קצבת ילד נכה, המשפחה זכאית לקבל גמלת ילד נכה מוגדלת ב50% מאחוז הנכות שנקבעה עבור כל ילד ע"י ביטוח לאומי רופא תעסוקתי. לדוגמא- במשפחה שבה נקבעה זכאות לילד אחד בשיעור 50% יקבל גמלה של 75%. ילד שקיבל זכאות של 100%, יקבל 150%.
על מנת לקבל קצבת ילד נכה בנוסף לגמלת ניידות, על הילד לקבל קביעה של מוגבלות בניידות בשיעור של 80% ומעלה. במקרה והוא מתנייד בכיסא גלגלים, הוא יוכל לקבל שילוב של שתי הקצבאות. בכל מקרה אחר יש צורך לבחור בין קבלה של גמלת ילד נכה לבין קבלת גמלת ניידות.
תביעה לגמלת ילד נכה – איך מגישים?
על מנת לקבל גמלת ילד נכה יש להגיש טופס גמלת ילד נכה בצירוף של מסמכים רפואיים עדכניים ורלוונטיים המשקפים את מצבו הרפואי ומתארים את הליקוי שממנו סובל הילד. הדרך המהירה והפשוטה ביותר להגשת תביעה עבור גמלת ילד נכה היא דרך האתר של ביטוח לאומי. זמן מה לאחר הגשת התביעה אל ביטוח לאומי, הילד והוריו יוזמנו לוועדה רפואית אליהם יצטרכו להתייצב.
בוועדה הרפואית הילד נבדק ועל המבוטח (אחד ההורים או האפוטרופוס) להציג בפני נציגי הוועדה את החומרים הרפואיים המלמדים על מצבו הרפואי של הילד ואשר יכולים לסייע לחברי הוועדה להעריך את מידת הזכאות. ניתן להגיש ערעור לוועדה לעררים על ההחלטה של הוועדה הראשונה ניתן להגיש בתוך 90 ימים בסניף הקרוב למקום מגוריו של הילד הנכה. היות שההחלטה של הוועדה הרפואית לעררים היא סופית, ניתן לערער על ידי הגשת ערעור לבית הדין לעבודה בשאלה משפטית בלבד, במידה וישנה החמרה ניתן להגיש טענת החמרה לביטוח לאומי רק רצוי להתייעץ מול עו"ד מנוסה טרם הגשה.
עורך דין תביעות ביטוח לאומי לקבלת קצבת ילד נכה
קיימים מקרים בהם ההחלטה של הוועדה הרפואית לא עומדת בקנה אחד עם המצב הרפואי של הילד, או כאשר ההחלטה של הוועדה אינה עומדת בקנה אחד עם הוראות החוק.
במקרים כאלו ניתן להגיש ערעור, כמצוין לעיל, אליו יש להגיע מוכנים עם טענות מוצקות שיוכיחו את בקשתם של ההורים או האפוטרופוס לערעור ולשינוי שיעור אחוזי נכות ובעקבות כך את העלאת קצבת ילד נכה.
על מנת לוודא שאתם מגישים את הבקשה הראשונית לביטוח לאומי עבור קצבת ילד נכות או את הערעור באופן המסודר והבטוח יותר, רצוי להיעזר בשירותים של עורך דין תביעות ביטוח לאומי. משרד עורכי דין תומר לינר מתמחה במקרים שונים ומגוונים הדורשים תביעות מול ביטוח לאומי.
צוות המשרד המקצועי בעל היכרות מעמיקה מול הבירוקרטיה שיכולה לאתגר את האזרח הפשוט במעמד הגשת תביעה נגד ביטוח לאומי. אנו נשמח לקחת חלק בתהליך המורכב הזה ולסייע בקבלת זכויות ילד נכה המגיעות לכם בהתמודדות עם גידול של ילד בכל מוגבלות או נכות מסוימת.
לחץ כאן – להמשך קריאה בנושא עורך דין ביטוח!
לחץ כאן – להמשך קריאה בנושא תביעת ביטוח חיים!