שירותי רפואה במדינת ישראל ניתנים לאזרחיה בעיקר במסגרת קופת חולים. הבסיס החוקי לכך קבוע בחוק בריאות ממלכתי, לפיו כל תושב ישראלי רשאי לקבל שירותים רפואיים באמצעות אחת מקופות החולים כגון שירותי בריאות כללית, מכבי שירותי בריאות, מאוחדת וכו'. שירותי הרפואה הנפוצים והיום-יומיים ביותר המוצעים במסגרת קופת חולים, ניתנים על ידי רופא המשפחה. רופא המשפחה מכיר את מטופליו (בדרך כלל) עוד לפני שאלה מאובחנים כחולים במחלות קשות כגון סרטן. למעשה, רופא המשפחה הוא הראשון בתהליך הרפואי של המטופל והאבחון, בין אם מדובר במצבים פשוטים ובין אם במצבים מורכבים כמו אבחון סרטן. אבל מה קורה כאשר ישנה רשלנות רפואית סרטן, ובמה היא מתבטאת? כל הפרטים בהמשך.
בדיקת רופא משפחה – דברים שחשוב לדעת
כאשר רופא בודק מטופל, בשלב הראשון הוא שולל גילוי מחלות נפוצות ומוכרות, ובשלב השני הוא בודק מחלות נדירות יותר. כך או אחרת, כל עוד לא נמצאה הסיבה לתלונת המטופל, רופא המשפחה צריך לחשוב על כל תרחיש רפואי, גם החמור ביותר ולשלול אותו. משום כך מוטלת עליו אחריות כבדה, והוא צריך להיות בעל כושר אבחנה מעולה וניסיון רפואי, בשביל להפריד את העיקר מן הטפל.
במקרה שהמטופל מתלונן על תלונות המהוות סימפטום לסרטן, כגון ירידה משמעותית במשקל, תשישות, תחושה כללית רעה לאורך זמן ועוד, על רופא המשפחה לשלול גם את האפשרות שהמטופל חולה במחלות סרטניות. לא פעם, הסימפטומים של סוגי סרטן כמו לוקמיה יכולים להיראות כמו מחלות זיהומיות רגילות, ולכן גם במצבים כאלה חובה להפנות לבדיקות דם, שמאפשרות לזהות בשלב מוקדם את המצב מסכן החיים.
תביעת רשלנות של רופא משפחה באבחון סרטן מוגשת כאשר בשל טיפול רפואי רשלני שניתן על ידו במסגרת קופת חולים, מחלת הסרטן מאובחנת בשלב מאוחר, וכתוצאה מכך נגרם לחולה נזק בלתי הפיך, או שנשקפת סכנה לחייו.
רשלנות רפואית סרטן במסגרת קופת חולים, עשויה להתבטא בלקיחת החלטות שגויות במקרה של סימפטומים אשר אמורים להעלות חשד לסרטן, ו/או התעלמות מבדיקה פתולוגית המחייבת ביצוע בדיקה לשלילת מחלת סרטן או להערכת חומרתה.
למרבה הצער, רשלנות עלולה להיגרם עקב שיקולים תקציביים, למשל עקב צמצום הצוותים הרפואיים והיעדר כוח אדם, או בגין החלטה של רופא להימנע מביצוע בדיקות מסוימות כגון MRI בשל רצונו לחסוך כסף לקופת חולים.
המרכיבים של רשלנות רפואית סרטן
חשוב לציין שרשלנות רפואית, ברמה החוקית, מוגדרת על סמך ניתוח של פעילות הרופא מול הידע והפעולות הנדרשות מרופא סביר במעמדו ובהכשרתו. במידה ומוצאים שהייתה אחריות כזו של הרופא, ותחתיו קרתה טעות שנגרם בעקבותיה נזק – ניתן לטעון שמדובר ברשלנות רפואית. בלי שלושת המרכיבים האלה – אחריות, טעות ונזק – לא ניתן לטעון לרשלנות רפואית גם במצבים מצערים. עם זאת, כאשר מדובר במצבים שכיחים יחסית כמו סרטן השד או הערמונית, שנדרש מרופא סביר וממוצע גם ברמת רופא המשפחה להכיר את התסמינים השכיחים שלהם – בהחלט ניתן לטעון במצב של אבחון מאוחר, שהתקיימה רשלנות רפואית באבחון סרטן השד או רשלנות רפואית באבחון סרטן הערמונית.
רשלנות רפואית סרטן – גילוי מוקדם
גילוי מוקדם של סרטן עשוי למנוע סבל וטיפולים קשים, וכמובן להציל חיים. אבחון מוקדם של סרטן מאפשר טיפול אפקטיבי במחלה ומגדיל את סיכויי השרידות של החולה. כאשר המטופל מתלונן בפני רופא המשפחה בקופת חולים על תסמינים המחייבים העלאת חשד למחלת הסרטן, ולמרות זאת רופא המשפחה לא מייחס משמעות לתלונות המהוות דגלים אדומים להימצאותה של מחלה ממארת מסוג זה או אחר – הוא ייחשב למי שחלה עליו רשלנות רפואית סרטן.
אם בגלל רשלנות רפואית סרטן מתגלה בשלב מאוחר, ועקב כך נגרם לחולה נזק בלתי הפיך, יכול המטופל להגיש תביעה נגד רופא המשפחה או קופת החולים שהוא עובד מטעמה. הנזק שנגרם בעקבות רשלנות רפואית באבחון סרטן מתבטא בדרך כלל, בפגיעה בסיכויי ההחלמה של החולה, בטיפולים קשים לרבות טיפולים כימותרפיים על המשמעויות הקשות הכרוכות בכך, ואף בטיפולים כירורגיים קשים אשר לכשעצמם עלולים לגרום לנכות לצמיתות ולמצב סיעודי.
רשלנות רפואית סרטן – איחור בגילוי
איחור באבחון בגלל רשלנות רפואית סרטן עלול לעלות במחיר של התפשטות הגידול הממאיר לאיברים נוספים בגוף, עד אשר אי אפשר לטפל בו בכלל. כידוע, אבחנה מאוחרת של מחלת הסרטן אף עלולה לגרום גם למוות בטרם עת.
למרבה הצער, במקרים רבים רופאי משפחה לא מייחסים משמעות לתלונות המטופל, ולא חושבים על האפשרות שהתלונות מעידות על סימפטום של מחלת הסרטן, או שמעלים אפשרות זו בשלב מאוחר מדי. משום כך, במרוצת השנים בתי המשפט, כולל בית המשפט העליון, נדרשו להרבה תביעות אשר הוגשו בשל רשלנות רפואית של רופא משפחה באבחון סרטן.
על פי הפסיקה שדנה במקרים של רשלנות רפואית סרטן, כאשר רופא משפחה מפנה מטופלים לבדיקות כאלה ואחרות, וכאשר הוא מקבל תוצאות הבדיקות – עליו לעיין בהן, לנתחן, להגיע למסקנות רפואיות נכונות, ובתוך כך לקבל את ההחלטות הרפואיות המתבקשות לנוכח תוצאות הבדיקות שהגיעו לידיו, וזאת בהתאם למידת הדחיפות.
פסקי דין בנושא רשלנות סרטן
הפסיקה קובעת, בין היתר, שרופא המשפחה אחראי לעקוב אחר מצבו של המטופל, על סמך תוצאות הבדיקות שנדרש הוא לבצע (ע"א 237/11 דר' נסייר נ' שירותי בריאות כללית), וכי על הרופא המטפל לנהל מעקב מסודר אחר מטופלו, כדי להבטיח רציפות של הטיפול הרפואי. עוד קובעת הפסיקה, כי כאשר רופא המשפחה שוקל אילו בדיקות מתאימות, עליו להשתמש בידע המקצועי הכללי שברשותו לגבי המחלות האפשריות וליישם את הידע הזה על נסיבות המקרה הקונקרטי שלפניו. היעדר גילוי הסיבה הנפוצה ביותר לתלונות המטופל, עשוי ללמד על ביצוע רשלנות רפואית סרטן (ראה למשל ת.א. 6359/04 שגיב אביטן נ' שירותי בריאות כללית).
דוגמאות בנושא רשלנות רפואית סרטן:
רשלנות רפואית סרטן שלפוחית השתן
בכדי להבין את חשיבות בדיקת הרופא באבחון סרטן ומתי ישנה רשלנות רפואית סרטן, ניתן לתת לדוגמה פנייה לרופא המשפחה במצב של סרטן שלפוחית השתן. כאשר רופא משפחה מקבל בדיקת שתן המלמדת על נוכחותו של דימום בשתן, עליו, בין היתר, לשלול את קיומו של סרטן שלפוחית שתן, ובתוך כך להפנות לבדיקות נוספות ובעיקר לאורולוג.
דימום בשתן עלול להתבטא במספר דרכים: המטוריה – דימום גלוי בשתן; מיקרוהמטוריה – דימום סמוי בשתן המתגלה בבדיקת מיקרוסקופ. דימום סמוי בשתן יחשב כפתולוגי במקרה שהוא מודגם בשתי בדיקות לפחות. תסמינים נוספים אשר צריכים להעלות חשד לסרטן שלפוחית שתן הם תלונות חוזרות על דחיפות, תכיפות וצריבה במתן שתן (בהיעדר דלקת בדרכי השתן).
התלונות הללו אמורות להעלות חשד לסרטן שלפוחית שתן במיוחד כאשר מדובר במטופל מעשן, שכן עישון מהווה גורם סיכון משמעותי לסרטן שלפוחית שתן, במיוחד בקרב נשים. אשר על כן, כאשר מטופלת מתלוננת על בעיות כגון אלו ורופא המשפחה לא פועל לשלילת סרטן שלפוחית השתן, וכתוצאה מכך החולה מאובחנת בשלב מאוחר, רופא המשפחה ייחשד בביצוע רשלנות רפואית סרטן.
רשלנות רפואית סרטן צוואר הרחם
עוד דוגמה יכולה להיות סרטן צוואר הרחם – מחלה שישנן בדיקות מהירות ושכיחות כמו בדיקת PAP שיכולות לאתר אותה. כאשר ישנן תלונות מכווינות, ורופא המשפחה או רופא הנשים לא מפנה לבדיקת PAP או לא מפענח אותה כראוי – יתכן כי מדובר במצב של רשלנות רפואית סרטן צוואר הרחם.
רשלנות רפואית סרטן העור
דוגמה שלישית רלוונטית לרפואת המשפחה היא במצבי סרטן העור – מצבים שמתבטאים בתחילה לא פעם בתור הופעה חדשה, גדילה חריגה או התפשטות של שומות ונקודות חן. גם כאן, נדרש מרופא המשפחה הסביר לבצע את הבדיקות הרלוונטיות ולהפנות לביופסיה במידת הצורך – בכדי לאתר בשלב מוקדם את סרטן העור ולהתחיל לטפל בו. אם הדבר לא מתבצע, יש מקום להגשת תביעת רשלנות רפואית סרטן העור.
רשלנות רפואית לוקמיה
כאשר בבדיקת דם אקראית קיימת כמות לא תקינה של כדוריות דם אדומות או לבנות, בדרך כלל על רופא המשפחה לברר את הסיבה לכך. עליו להפנות את המטופל לבדיקות נוספות ובמקרים המתאימים להמשך בירור כולל הפניה לרופא המתמחה בהמטולוגיה. חשוב לציין שעצם ההפניה לבדיקת הדם גם היא מהווה חלק מהאחריות של הרופא. לוקמיה בתחילה יכולה להתבטא בתסמינים שכיחים כמו חום ממושך, חולשה ומאפיינים נוספים של מחלות ויראליות פשוטות. עם זאת, באחריות הרופא להפנות לבדיקת דם שיכולה להצביע על סרטן דמי, במצב שבו סימפטומים כאלה ממשיכים לאורך זמן שעולה על ימים ספורים.
אם רופא המשפחה לא עושה כן, וכתוצאה מכך סרטן הדם מאובחן באיחור, ועקב כך נגרם נזק בלתי הפיך כולל פגיעה בסיכויי ההחלמה, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית סרטן נגד רופא המשפחה.
רשלנות רפואית סרטן המעי הגס
תלונות על דם בצואה או בעת ניגוב ו/או בדיקת דם שמצביעה על אנמיה היכולה ללמד על דימום פנימי, מחייבות לשלול סרטן מעי הגס והחלחולות. כאשר רופא המשפחה אינו נוקט בפעולות ההכרחיות לשלול סרטן מעי הגס, לרבות הפניה לבדיקת קולונוסקופיה, ואינו מפנה את המטופל להמשך בירור אצל מומחה לגסטרו או כירורג, הוא ייחשב בביצוע רשלנות רפואית סרטן.
אם הטיפול הרשלני כאמור גרם לכך שסרטן המעי הגס אובחן בשלב מאוחר, ולחולה נגרם נזק בלתי הפיך – ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד רופא משפחה בגין איחור באבחון סרטן מעי הגס. זאת ועוד, על פי ההנחיות, החל מגיל 50 ועד לגיל 74, מדי שנה יש לבצע בדיקה לאיתור דם סמוי בצואה, שכן נמצא כי בדיקה זו יכולה לסייע בגילוי מוקדם של סרטן מעי הגס.
גם במקרה שרופא המשפחה לא הנחה את המטופל לבצע בדיקה לאיתור דם סמוי, וכתוצאה מכך אובחן סרטן מעי הגס באיחור, ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית סרטן המעי הגס.
רשלנות רפואית סרטן הערמונית
סרטן הערמונית נפוץ בעיקר אצל גברים מעל גיל 70. תלונות על תכיפות במתן שתן ו/או קושי במתן שתן עשויות להוות סימפטום לסרטן הערמונית. ערמונית מוגדלת לוחצת על כיס השתן וכתוצאה מכך החולה מתקשה במתן שתן או סובל מתכיפות במתן שתן. לפיכך, במקרה שהמטופל מתלונן בפני רופא המשפחה על תכיפות במתן שתן או קושי במתן שתן, בפרט כאשר מדובר במטופל כבן 70 ויותר, על רופא המשפחה לשלול סרטן הערמונית.
שלילת המחלה מתבצעת, בשלב הראשון, על ידי ביצוע בדיקת PSA. ה-PSA הוא חלבון שמופרש מהערמונית. בלא מעט מקרים, כאשר רמות ה PSA גבוהות – מעל 4.0 – יש להעלות חשד לסרטן הערמונית ולהפנות את המטופל לבדיקות נוספות כולל לאורולוג, ולבצע בדיקת US של דרכי השתן. אבחון מוקדם עשוי לשפר את סיכויי החלמת המטופל לשרוד ולהיוותר ללא נזק.
לפיכך, כאשר רופא המשפחה נמנע מהפניית המטופל לביצוע בדיקות שהכרחיות לשלילת סרטן הערמונית, חרף תלונות אשר אמורות להעלות חשד לסרטן הערמונית, וכתוצאה מכך נגרם למטופל נזק בלתי הפיך וחייו מתקצרים – ניתן להגיש נגדו תביעה בשל רשלנות רפואית סרטן.
רשלנות רפואית סרטן ריאות
סרטן ריאות נחשב לאחד מהגידולים הממאירים הקטלניים והנפוצים ביותר, בעיקר בקרב מעשנים. עם זאת מניעה וגילוי מוקדם עשויים לשפר משמעותית את סיכויי השרידות ולהציל חיים. כאשר מטופל מתלונן בפני רופא המשפחה על שיעול ממושך, ו/או קוצר נשימה, ו/או כאב בחזה, ו/או תיאבון ירוד או ירידה לא מוסברת במשקל וכיו"ב, הנמשכים למעלה משלושה שבועות – על רופא המשפחה להעלות חשד לקיום סרטן ריאות, ולהפנות את המטופל להמשך טיפול, לרבות צילום רנטגן של הריאות (ובמידת הצורך בדיקה מתקדמת יותר כגון CT ריאות).
כמו כן עליו להפנות את המטופל לבדיקת רופא ריאות, במסגרת קופת חולים או במסגרת פרטית, וזאת כדי לשלול סרטן ריאות. על אחת כמה וכמה עליו לעשות זאת במקרה שהמטופל נמצא בקבוצת סיכון, למשל בגלל שהוא מעשן אקטיבי או פאסיבי, או כאשר במסגרת עבודתו הוא חשוף לחומרים מסוכנים המעלים את הסיכון לסרטן ריאות כגון אסבסט, ו/או בהינתן היסטוריה משפחתית של המחלה.
אם רופא המשפחה לא העלה חשד לסרטן ריאות, חרף תלונות חשודות כאמור, עם או בלי גורמי סיכון, וסרטן הריאות אובחן באיחור, וכתוצאה מכך נגרם לחולה נזק בלתי הפיך – ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית סרטן.
פנייה למקצוענים במקרי רשלנות רפואית סרטן
אם נגרמו לכם ואף לאנשים הקרובים אליכם, נזקים עקב רשלנות רפואית סרטן, ואם אתם חושדים שמחלת הסרטן אובחנה מאוחר מצד הרופא המטפל כולל רופא המשפחה, חשוב להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית ובעל ידע וניסיון בניהול תביעות בגין רשלנות.
עורך דין תומר לינר וצוות משרדו מתמחה בתהליך רשלנות רפואית סרטן, ובעל ניסיון רב בניהול תביעות בגין רשלנות רפואית נגד רופא משפחה בשל איחור באבחון סרטן.
להתרשמות מתביעה גדולה שניהל עו"ד תומר לינר בגין איחור באבחון סרטן שלפוחית השתן אשר למרבה הצער גרמה לפטירת אישה בטרם עת, אתם מוזמנים להיכנס לקישור שלהלן: לכתבה המלאה באתר מעריב.