חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

רשלנות רפואית בניתוח

למרבה הצער, למרות המומחיות הרבה והרצון הטוב של רופאים ואנשי רפואה בישראל, מפעם לפעם נעשות טעויות. טעויות אלה עלולות לגרום לסיבוכים, פגיעות ואפילו למוות, ואם מדובר בשגיאות שמהוות סטייה מטיפול סביר, מדובר ברשלנות. באופן לא מפתיע, אחד התחומים הנפוצים בתחום הוא הניתוחים. אז מה עושים אם אתם או אדם קרוב אליכם נפגע בשל רשלנות רפואית בניתוח ואיך מוכיחים את זה? כל התשובות במאמר.

מהי רשלנות רפואית בניתוח?

הליך ניתוחי תמיד טומן בחובו כל מיני סיכונים, ברמות הסתברות שונות. אפילו הניתוחים השכיחים והפשוטים ביותר עלולים להסתבך, ועל אחת כמה וכמה הליכים מסובכים, לרבות ניתוחי חירום. לא כל סיבוך ופגיעה נחשבים בתור רשלנות, רק אם ניתן להוכיח קשר ישיר בינם לבין הניתוח וגם – להוכיח כי ניתן היה למנוע אותם באמצעות טיפול הולם.

אם נפגעתם, אבל אתם לא בטוחים כי חוויתם רשלנות רפואית בניתוח, אתם יכולים להתייעץ עם עו"ד רשלנות רפואית, על מנת להחליט האם ברצונכם להמשיך להגשת תביעה.

למעשה, זהו הוא מושג כולל, שמאגד בתוכו לא רק תקריות שעלולות להתרחש בחדר הניתוח, אלא כל אירוע רשלני במעטפת הליך. כלומר, החוק מכיר בכך שיכול להיות שנפגעתם כתוצאה מטעות עוד לפני הניתוח, או אולי אחריו.

טרום הניתוח

לפני כל ניתוח, רופאים צריכים לערוך הערכת סיכונים, לוודא כי בחרו את אופן הטיפול המתאים ביותר ושמצבכם מאפשר לכם לעבור את הניתוח בהצלחה. הם מחויבים לספק לכם את כל המידע לגבי הסיכונים האפשריים והסיכויים של כל אחד מהם, להסביר לכם על אלטרנטיבות והסיכונים הכרוכים בהן ולתת לכם כמה שיותר זמן, להחליט אם אתם מסכימים להמלצתם.

בעיקר אם מדובר בהליכים לא דחופים ומצילי חיים, צוותי הרפואה מצופים לאפשר לכם לחשוב היטב על האפשרויות שלכם, להתייעץ עם גורמים נוספים, אם אתם רוצים, ולקבל החלטות בראש שקט ובלב שלם.

גם אם קיבלתם את כל המידע ונתתם את הסכמתכם המודעת והמושכלת, במקרים מסוימים עדיין תוכלו להוכיח שהתבצעה רשלנות רפואית בניתוח בשלב המקדים. לפעמים רופאים פשוט ממליצים על ניתוחים שלא מתאימים להיסטוריה הרפואית ולמצב הנוכחי שלכם, על טכניקת הרדמה לא מתאימה וכו'.

רשלנות רפואית בניתוח עצמו

כמובן שזהו השלב המסובך ביותר, במסגרתו יש לא מעט דברים שעלולים להשתבש. כל ניתוח כרוך בסיכונים אחרים, והרשימה היא ארוכה, כך שלא נוכל לספק לכם את כל הדוגמאות הקיימות. באופן כללי, מדובר במקרים שאירעו כתוצאה מרמת מיומנות לא מספיק גבוהה או מאי נקיטת זהירות סבירה, על פי הפרקטיקה המקובלת. אלה כמה מהמקרים הכי נפוצים:

  • שימוש בטכניקה לא מתאימה או שגויה, כולל שימוש בכלים הלא נכונים.
  • טעויות בתהליך ההרדמה.
  • איחור בביצוע ההליך, ביצוע כושל, ניתוח מיותר, שניתן היה להימנע ממנו.
  • הניתוח או חלקים ממנו בוצעו על ידי גורמים לא מספיק מוסמכים או מיומנים.
  • השארת חפצים וכלי ניתוח בגוף המטופלים.
  • טעויות שגורמות לפגיעות כמו: ניקוב איברים, כוויות, פגיעה בכלי דם, זיהומים, פצעי לחץ ועוד.
  • ניתוח האיבר או האזור הלא נכון, או בלבול בין מטופלים שונים.

כישלון לזהות טעויות במהלך ניתוח, להבחין בפגיעות ולטפל בהן כהלכה.

רשלנות רפואית בניתוח: בזמן מעקב

לאחר שניתוח מסתיים, זוהי אחריות בית החולים לוודא שאתם משוחררים הביתה, רק כאשר מצבכם מאפשר זאת. אם נדרשת השגחה נוספת, במהלכה הרופאים אמורים לעקוב אחר מצבכם, ולבצע את הבדיקות הנדרשות לשם כך. אם שוחררתם מוקדם מדי הביתה ונפגעתם בשל כך, זוהי בעיה. מעקב לקוי עלול לגרום לאיחור באבחון דימום פנימי או זיהום, אי מתן טיפול תרופתי הולם והתדרדרות בלתי צפויה של המטופלים.

כמו כן, לפני שמשחררים אתכם הביתה, על הצוות הרפואי להסביר לכם על תוצאות הניתוח והשלכותיו, כולל הוראות לפעולות שאתם צריכים לבצע או דברים להימנע מהם, בתקופה שלאחר הניתוח או בכלל. אתם מוכרחים לדעת מה צפוי לכם, מה הסיכונים שעוד אורבים לכם, איזה בדיקות תצטרכו לעשות ומתי.

רשלנות רפואית בניתוח: דוגמאות

אלה חמישה סוגי ניתוחים, בהם רשלנות רפואית בניתוח יחסית נפוצה:

ניתוח פלסטי

בניגוד למרבית הניתוחים האחרים, ניתוחים פלסטיים בדרך כלל אינם הכרחיים ובוודאי שלא דחופים. לכן, בשלב טרום הניתוח, הרופאים נדרשים להיות זהירים אפילו יותר, להציג בפניכם גם סיכונים עם הסתברות נמוכה במיוחד ולהיות בטוחים לחלוטין שאתם שלמים עם ההחלטה לשכב מתחת לסכין. רשלנות רפואית בניתוחים פלסטיים מתרחשת, בין השאר, גם בשל העובדה כי מבצעים אותם גם מנתחים, ללא התמחות ספציפית בתחום.

לא פעם קורה שרופא יבצע בכם ניתוח פלסטי חרף העובדה שאין לו את הידע וההכשרה הנדרשים – זהו מקרה קלאסי בשם רשלנות רפואית בניתוח פלסטי. הרשלנות כזה יכולה לקרות גם במקרה בו נפגשתם עם מנתח מסוים שקיבלתם עליו המלצות וסמכתם על מיומנותו וניסיונו. אותו מנתח הבטיח לנתח אתכם, אבל בסופו של דבר הניתוח בוצע על ידי איש צוות אחר מטעמו.

רשלנות רפואית בניתוח פלסטי שכיחה בעיקר בניתוחי הגדלת חזה, ניתוחי עפעפיים, מתיחת פנים, מתיחת בטן, ניתוח אף, שאיבת שומן וכן הסרת שיער בלייזר. הנזקים הנגרמים עלולים להתבטא הן בהשלכות פיזיולוגיות, שיכולות לפגוע בבריאותכם הגופנית, והן בהשלכות אסתטיות שיכולות לגרור בעיות רגשיות ונפשיות.

רשלנות רפואית בניתוח קיסרי

הסיכון של רשלנות רפואית בלידה הכוללת ניתוח קיסרי הוא כפול, מכיוון שגם היולדת וגם התינוק/ת עלולים להיפגע. סיבוכים עלולים להיגרם גם בשל טעויות בניתוח עצמו, כמו אי זיהוי או חוסר טיפול הולם בדימומים שנגרמו, וגם במקרים בהם חל עיכוב בביצוע של הליך מסוים שנדרש בנסיבות. לדוגמה, לפעמים, הרשלנות הרפואית נובעת מהעובדה שהלידה לא התבצעה בניתוח קיסרי, שיכול היה למנוע נזק שהתרחש, או שהניתוח בוצע באיחור. כך למשל, כאשר עובר מגלה סימני מצוקה, העדר ביצוע של ניתוח קיסרי או ביצוע מאוחר שלו, עלולים להוביל לחוסר חמצן בלידה. מצב כזה עלול לגרום לעובר לנזקים מוחיים ועצביים בלתי הפיכים. כמו כן, במקרה של רעלת הריון חמורה, שמסכנת את האם והתינוק, הסכנה עלולה להתממש חלילה אם ניתוח קיסרי לא יבוצע בזמן.

אפשרות אחרת היא רשלנות רפואית בניתוח עצמו, דהיינו ביצוע הניתוח בצורה שגויה. חשוב להבין כי ניתוח קיסרי הינו הליך כירורגי רציני, שחושף את היולדת והעובר לסכנות מסוימות. רשלנות רפואית בניתוח קיסרי מצד המנתח ו/או הצוות שלצידו, מעלה באופן משמעותי את הסבירות לסיבוכים ולסכנות.

ניתוח לב

זה אולי מובן מאליו, אבל חשוב לציין שניתוחי לב נוטים להיות מהמורכבים ביותר. בין שלל הסיכונים האפשריים, אחד השכיחים ביותר הוא אירוע מוחי שמתרחש במהלך או אחרי הניתוח. סיבוך נפוץ נוסף במסגרת תביעות רשלנות רפואית בניתוח לב, הוא התקף לב המתרחש במהלך הליך צנתור.

רשלנות רפואית בניתוח גב

ניתוחי גב הינם מורכבים מאוד ויכולים לטמון בחובם סכנות רבות. הסטטיסטיקה המצערת של ניתוחי הגב כוללת בתוכה אחוזים גבוהים של סיבוכים, שגרמו למנותחים נזקים קשים ובלתי הפיכים. חלק מהמקרים הללו הינם תוצרים של רשלנות רפואית בניתוח גב. הבעייתיות נובעת קודם כל מרגישות אזור הניתוח – חוליות עמוד השדרה. כל טעות קטנה יכולה להסתכם בנזק גדול עד כדי שיתוק מאזור החולייה המנותחת ומטה.

רשלנות רפואית בניתוח גב יכולה להתרחש כתוצאה מהתנהלות בלתי סבירה של הרופא המנתח. רשלנות כזו יכולה להתקיים בכל שלב – לפני ניתוח הגב, במהלכו או לאחריו. רשלנות לפני הניתוח יכולה להתבטא בהחלטה שגויה לגבי ביצוע הניתוח – אם הוא לא היה נחוץ או הכרחי לכם, אם סוג הניתוח שנבחר הינו שגוי, אם העיתוי לביצועו לא היה נכון, וכן אם לא ניתן לכם הסבר ברור על הסיכונים, היתרונות והחסרונות של הניתוח בהשוואה לאלטרנטיבות טיפול אחרות. הרשלנות במהלך הניתוח עצמו תבוא לידי ביטוי ברמת המיומנות של המנתח ו/או ברמת הזהירות שלו. גם לאחר הניתוח תיתכן רשלנות, אם הרופא המנתח לא תדרך אתכם בהנחיות החיוניות לתקופת ההחלמה.

ניתוחי לייזר

ניתוחי לייזר נחשבים לניתוחים הפחות מורכבים והפחות מסוכנים בגזרת ההתערבויות הכירורגיות. עם זאת כמו בכל ניתוח, גם בניתוחי לייזר קיים פוטנציאל לסיבוכים. לא פעם הסיבוכים והנזקים הם תוצאה של רשלנות רפואית בניתוחי לייזר. ניתוחי הלייזר הנפוצים ביותר הם ניתוחי לייזר להסרת משקפיים. בניתוחים כאלה, עלולים להיגרם נזקים כמו זיהום באזור המנותח, עיוות הקרנית ולעיתים אפילו אובדן ראייה. לעיתים מדובר בסיבוך בלתי נמנע ולעיתים, למרבה הצער, מדובר בנזק בעקבות רשלנות הגורמים הרפואיים המעורבים בהליך.

הרשלנות כוללת החלטה על ביצוע הניתוח במטופל שלא מתאים להליך. לדוגמה, אחוז מסוים מהלוקים בקוצר ראייה אינם עומדים בתנאים של ביצוע ניתוח לייזר. אם אתם שייכים לקבוצה הזו, ובכל זאת הוחלט לנתח אתכם – הרי שזוהי רשלנות לכל דבר. היא עלולה לבוא לידי ביטוי גם אם לא ניתן לכם הסבר הולם ומפורט על הסכנות והסיבוכים האפשריים בניתוח. הדבר יכול להתקיים גם עקב ביצוע רשלני, המתבטא בחוסר מיומנות או בחריגה מרמת הזהירות הנדרשת ממנו.

תביעה באמצעות עורך דין רשלנות רפואית בניתוח

ממועד ביצוע הניתוח, יש לכם שבע שנים להגשת תביעה באמצעות עורך דין רשלנות רפואית בניתוח. כמובן שכדאי לעשות את זה כמה שיותר מהם, כדי שתוכלו לקבל את הפיצויים שמגיעים לכם – כסף שעשוי לעזור לכם בתקופת השיקום מהפגיעה.

תומר לינר הוא עו"ד בעל ניסיון רב, שילווה אתכם לאורך כל התהליך. משרדנו יעזור לכם להשיג את כל המסמכים הדרושים להוכחת טענותיכם, ישיג לכם חוות דעת ממומחה בתחום להצגה בבית המשפט וינסה להשיג לכם את הפיצוי המרבי. בהתאם לחומרת הפגיעה ולגורמים נוספים, אתם עשויים לקבל מיליוני שקלים אם תזכו בתביעה בגין רשלנות רפואית בהריון.

שתפו את המאמר
יעניין אותך גם: