תאונת דרכים יכולה להתרחש בכל יום ובאופן פתאומי, אך כאשר היא מתרחשת תאונת דרכים בדרך לעבודה, בחזרה ממנה או תוך כדי ביצוע העבודה – היא מוגדרת גם כתאונת עבודה. נהגים ו/או עובדים רבים חוששים להגיש תביעה לאחר שעברו תאונת דרכים במסגרת העבודה, בשל המחשבה כי הם תובעים את המעסיק שלהם. חשוב לדעת – במקרה של תאונת דרכים בדרך לעבודה, התביעה תוגש כנגד חברת הביטוח המבטחת את הרכב שלכם וכנגד המוסד לביטוח לאומי.
מה לעשות אחרי תאונת דרכים?
אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים, סביר להניח שהשאלה מה לעשות אחרי תאונת דרכים עלתה בראשכם. לצד הבלבול, החשש והכאבים הפיזיים – חשוב לשמור על קור רוח ככל הניתן ולזכור את הפעולות החשובות שיהיה עליכם לעשות לאחר תאונת דרכים כאשר תחליטו להגיש תביעת תאונת דרכים בצורה יעילה ומהירה. אלו הן הפעולות הראשונות שיש לבצע:
- תיעוד פרטי הרכב השני המעורב בתאונה – מספר רכב, סוג רכב, פרטי הבעלים, פרטי הנהג ברכב, שם סוכן הביטוח וכו'.
- יש לקבל את פרטיו של מי שהיה עד למקרה – להם תהיה חשיבות גדולה במקרה שהנהג יכחיש את אירוע התאונה.
- אם הגיע אמבולנס למקום אירוע התאונה על מנת לאסוף אתכם לבית החולים, מומלץ שלא לסרב. כמו כן, אסור לחתום לנהג האמבולנס על שום טופס עד שווידאתם שהוא רשם את פרטי האירוע כפי שקרו, וכן את מצבכם המדויק. ככל שהגיעה משטרה למקום האירוע, יש לבקש אישור משטרה על תאונת דרכים.
- אם לא הגיע אמבולנס לפנות אתכם, כדאי להתפנות באופן עצמאי – גם אם נדמה לכם שאתם חשים בטוב. כאבים אחרי תאונת דרכים עשויים להתעורר בשלב מאוחר יותר והנזק עלול להחמיר, וכן תופעות לוואי אחרי תאונת דרכים הן דבר נפוץ. בנוסף, כל עיכוב בפנייה לטיפול רפואי גורם נזק לתיק המשפטי בעתיד. על כן, חשוב לפנות לקבלת טיפול רפואי / הסתכלות רפואית בסמוך לאירוע.
- וודאו כי בית החולים שחרר אתכם עם מכתב בו רשומות כל התלונות מצדכם. אם לא כתובים כל הפרטים – אל תעזבו את בית החולים עד שהרופא המטפל יתקן את המכתב. כמו כן, שמרו את המסמכים הרפואיים המקוריים בידיכם, ומסרו רק עותקים לרופאים השונים. בהמשך, יתכן ויהיה צורך להציג את המסמכים המקוריים בבית המשפט.
- אספו מסמכים המעידים על הוצאה הקשורה לתאונה. תשלום לאמבולנס, רכישת תרופות, הוצאות עבור מטפל/ת ועוד.
- אל תשוחחו עם חוקרי חברת הביטוח בטרם שוחחתם עם עורך דין תאונות דרכים ולפני שקיבלתם ממנו הנחיות.
כמה פיצויים מקבלים על תאונת דרכים?
כמה פיצויים מקבלים על תאונת דרכים זוהי שאלה נפוצה. פיצוי בגין תאונת דרכים קלה וכן פיצוי עבור תאונת דרכים קשה, נקבעים על פי מספר פרמטרים:
- אחוזי הנכות שנקבעו לנפגע, במידה ונקבעה לו נכות
- פיצוי עבור ימי העבודה אותם הפסיד הנפגע
- פיצוי עבור ימי העבודה אותם יפסיד הנפגע
- הוצאות כספיות בעבר עבור טיפולים, תרופות נסיעות וכדומה, וכן הוצאות רפואיות שיידרש להוציא בעתיד
- פיצוי תאונת דרכים כאב וסבל – פיצוי הניתן לנפגע בעבור כאב, סבל ועוגמת נפש כתוצאה מהתאונה
כמה זמן לוקח תביעה תאונת דרכים?
התשובה לשאלה נגזרת מנקודת ההתחלה של ההליכים וכמובן ממורכבות התיק. בתיקים של תאונות דרכים, על הנפגע להמתין עד להתייצבות מצבו הרפואי ובדיקתו על ידי מומחה רפואי / ועדה מטעם המוסד לביטוח לאומי אשר קובעת את אחוזי הנכות.
במידה ומדובר בפגיעה קלה יחסית כמו לדוגמא תאונת אופניים חשמליים, פרק הזמן בו יידרש הנהג להמתין יהיה קצר. ככלל, במידה וההליך מתנהל מול חברת הביטוח בלבד, אורך הטיפול בתביעה עומד על מספר חודשים. במידה ויהיה צורך בהליך המתנהל בבית המשפט וכרוך גם בקביעת נכות לנהג, לנוסע או הולך הרגל שנפגע בתאונה, משך התביעה יעמוד על שנתיים בקירוב, זכרו טרם הגשת תביעה להתייעץ מול עורך דין ביטוח לניצול מלוא זכויותיכם בנושא!.
תאונת דרכים בעבודה – את מי תובעים?
מאחר שמדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, העובד זכאי לתבוע את המוסד לביטוח לאומי על פי חוק הביטוח הלאומי וכן את חברת הביטוח הפרטית שלו על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. השאלה למי לפנות קודם – למוסד לביטוח לאומי או לחברת הביטוח היא שאלה בעלת משמעות אשר תשפיע על כל ההליך ואף על גובה הפיצויים.
על כן, בטרם ביצוע הפנייה – חשוב לפנות אל עו"ד תאונת דרכים. בנוסף לתביעת ביטוח לאומי תאונת עבודה וחברת הביטוח, ניתן אף לתבוע את המעסיק תביעת נזיקין תאונת דרכים, וזאת ככל שלא דאג להפקיד תשלומים חודשיים לקרן הפנסיה של העובד אשר נפגע בתאונת הדרכים, וכתוצאה מכך נשללה מהעובד הזכות לקבלת תגמולי אובדן כושר עבודה.
תאונת עבודה – מי משלם?
התשלום עבור תאונת עבודה ניתן הן על ידי המוסד לביטוח לאומי והן על ידי חברת הביטוח. בתחילה, משלם המוסד לביטוח לאומי תשלום דמי פגיעה תאונת עבודה עד ל-90 יום ממועד התאונה. חישוב דמי פגיעה לנפגע תאונת עבודה הוא 75% מההכנסה של העובד בשלושת החודשים שקדמו לתאונה. התשלום המקסימלי ליום הינו 1,114.38 ₪, נכון ל-1.1.2020.
כמו כן, מלבד ימי הפגיעה, משלם המוסד לביטוח לאומי קצבת נכות בהתאם לקביעת אחוזי נכות ביטוח לאומי תאונת עבודה אשר נקבעו על ידי ועדה רפואית ביטוח לאומי תאונת עבודה. מלבד תשלום זה, העובד רשאי להגיש תביעת פיצויים גם כנגד חברת הביטוח שלו, גם במסגרת של ביטוח חובה לרכב וגם במסגרת פוליסות נוספות, ככל שישנן: פוליסת אובדן כושר עבודה ביטוח מנהלים, פוליסת תאונות אישיות, פוליסת סיעוד ועוד, זכרו טרם תחילת תהליך להתייעץ מול עורך דין תאונות עבודה.
תאונת עבודה ימי מחלה – מי משלם?
עובד שנעדר מעבודתו כתוצאה מתאונת דרכים, זכאי כאמור לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי. עם זאת, בימים הראשונים לתאונה יהיה זכאי לתשלום ימי מחלה תאונת דרכים על ידי המעסיק שלו, על פי הקריטריונים הבאים:
- עובד שכתוצאה מהתאונה נעדר עד 12 ימים, יקבל ימי מחלה עבור היום הראשון והשני. החל מהיום השלישי, יקבל דמי פגיעה.
- עובד שכתוצאה מהתאונה נעדר מעל 12 ימים, יקבל תשלום של דמי פגיעה החל מהיום שאחרי המועד בו נפגע בעבודה.
תאונת עבודה ימי מחלה – יש לשים לב כי בעת קבלת דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי, המעסיק אינו רשאי לנכות לעובד ימי מחלה צבורים. אם בתום תקופת הזכאות לדמי פגיעה העובד מרגיש כי הוא זקוק למנוחה נוספת, יוכל להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה, להיבדק על ידי וועדות רפואיות ובמידת הצורך לבקש להגדיל את נכותו ל- 100% על ידי הגשת תביעה להפעלת תקנה 18 ובמילים אחרות תביעה לנכה נזקק.
תביעה לנכה נזקק מוגשת על ידי נפגע בעבודה אשר מצד אחד בעקבות מצבו הרפואי הוא איננו כשיר לשוב לעבודתו, ומצד שני נקבעה לו על ידי הוועדה הרפואית נכות זמנית הנמוכה מ- 100%. מכאן שתביעה לנכה נזקק מאפשרת לנפגע בעבודה להאריך את תקופת הזכאות לדמי פגיעה.
פגיעת ראש בתאונת דרכים
פגיעת ראש בתאונת דרכים נחשבת לנפוצה. במקרים רבים, היא באה לידי ביטוי שעות ואף ימים לאחר התאונה, וכיוון שישנם מקרים בהם אינה מתבטאת מיד בהופעה של תסמינים ברורים לעין (בניגוד לפציעה פיזית, כגון במקרה של שבר), אנשים רבים נוטים להתעלם ממנה.
גם המכה הקלה והקטנה ביותר בראש, עלולה לגרום לנזק משמעותי. כך למשל, צליפת שוט תאונת דרכים היא מצב בו הראש נהדף לפנים ולאחור כתוצאה מהבלימה, בעוד הגוף נותר במקום וקשור בחגורת בטיחות.
צליפת שוט תסמינים:
סחרחורת, עייפות, טשטוש ראייה, ורטיגו, כאב בגב תחתון, תחושה של עקצוצים או חוסר תחושה בזרועות ובכפות הידיים, עוויתות שרירים וקשיי בליעה.
תביעת תאונת עבודה – משרד עו"ד תומר לינר
משרדנו ייצג ומייצג נפגעים רבים אשר נפגעו במסגרת עבודתם, לרבות נהגים בתביעות תאונת דרכים בעבודה. בזכות ניסיוננו הרב, הצלחנו לסייע למאות נפגעי עבודה לקבל את זכויותיהם מהמוסד לביטוח לאומי וחברות הביטוח השונות, כולל נהגים אשר נפגעו בתאונת דרכים בדרך לעבודה, נוסעים והולכי רגל.
כמו כן, משרדנו מעניק ללקוחותיו מעטפת שלמה הכוללת טיפול מקיף ומקצועי גם בזכויות המגיעות לנפגעי עבודה מכוח הפוליסות אשר ברשותם, לרבות ביטוח אובדן כושר עבודה זמני או לצמיתות, ביטוח סיעודי – תביעת סיעוד, ביטוח מחלות קשות, ביטוח בריאות וביטוח חיים (אם חלילה תאונת עבודה גרמה למוות), אף על ידי הגשת תביעה משפטית.
אנו מזמינים אתכם לפגישת התייעצות ללא עלות וללא מחויבות, בה נבדוק את פרטי המקרה ונעריך את סיכויי ההצלחה בתביעה.