מזה CRPS, או בעברית – תסמונת כאב אזורי מורכב? כיצד היא נגרמת, איך מאבחנים וכיצד מטפלים בה? כל מה שצריך לדעת על מחלת CRPS ועל הקשר שלה אל אובדן כושר עבודה, אחוזי נכות ומקרים של רשלנות רפואית – תסמונת כאב אזורי מורכב, אשר נקראת גם ומוכרת יותר בתור תסמונת CRPS (Complex regional pain syndrome), היא מצב גופני מאוד לא נעים ולא פשוט. כמובן שאף תסמונת כאב כרוני אינה סימפטית, אבל CRPS בעייתית במיוחד.
קודם כל, התסמונת עלולה לגרום לסבל אדיר, קבוע ומתמשך, לירידה משמעותית באיכות החיים, פגיעה ניכרת בכושר התפקוד הכללי, מצב סיעודי ואף אובדן כושר עבודה וקבלת אחוזי נכות אשר תלווה בתהליך תביעת סיעוד לאחר מכן ככל הנראה. מלבד זאת, היא גם מאוד נדירה, מסתורית וקשה לאבחון.
אם אתם, או אנשים קרובים אליכם, סובלים מהתסמונת, נמצאים בעיצומו של הליך בירור לגבי CRPS או מתמודדים עם כאב כרוני שעד כה לא אובחן וטופל כהלכה, כדאי שתדעו כמה שיותר על CRPS. איך ניתן לאבחן ולטפל? מהם הסיכויים להחלים? איך תובעים את ביטוח לאומי? איך מגישים תביעת נזיקין בגין CRPS שנגרמת עקב תאונה ואיך CRPS עלולה להיגרם ו/או להחמיר עקב רשלנות רפואית? כל התשובות במאמר.
מה זה CRPS?
מחלת CRPS פוגעת במרבית המקרים בגפיים, כלומר בידיים או ברגליים, ומתפתחת בדרך כלל בעקבות פגיעה קודמת באזור הכואב – ברקמות, בעצבים או בעצמות. לרוב, הפגיעה המקורית נגרמת עקב אירוע טראומתי, למשל כתוצאה מתאונת דרכים, תאונת עבודה, תאונה ברחוב, ו/או במסגרת הליך רפואי כלשהו.
לכאורה, הפגיעה המקורית עשויה להיות זהה לחלוטין לאינספור פגיעות אחרות, אך בשונה מרובן המכריע של הפגיעות, מתפתחת משהו אחר לגמרי: תסמונת CRPS. למעשה, התהליך הזה עשוי להתחיל אפילו מנקע פשוט בקרסול.
למרות שהתסמונת ידועה כבר זמן רב, עדיין לא ברור בדיוק מה גורם לה. כלומר, מה מבדיל בין מצבים בהם מתפתחת CRPS, לבין מקרים בהם פגיעות מחלימות באופן רגיל? לכך אין תשובה, אבל חוקרים ורופאים כן יודעים להגיד שמדובר בתסמונת עצבית. זאת אומרת, היא נגרמת בשל תקלה במערכת העצבים: היא מתריעה על פצע או פגיעה שכבר לא קיימים, על ידי שליחה של אותות כאב לאזור.
כך, נוצר כאב חזק מאוד, שאינו פרופורציונלי לכאב שנגרם מהפגיעה המקורית, ורק הולך ומתעצם כל הזמן. מסיבה זו, לאחר הופעת הסימנים הראשונים לפגיעה, חשוב להתחקות אחר אירוע טראומתי שקדם להופעות הסימנים הראשונים של המחלה ולעמוד על כך שיתועד על ידי הרופא המטפל. תיעוד האירוע הטראומתי עשוי לסייע לחולה במימוש זכויותיו בשל תביעות גמלת סיעוד למול המוסד לביטוח לאומי, חברות ביטוח וכו'.
כמה CRPS יכולה להכאיב?
חוקרים מסוימים מגדירים את תסמונת CRPS בתור תסמונת כאב כרוני הגרועה ביותר, ויש אפילו כאלה שמדרגים את רמות הכאב שהיא גורמת מעל לכאבים שנגרמים במהלך לידה, או קטיעה של איבר. חולים שלקו ב CRPS מדווחים על כאב מייסר, שהולך ומתעצם ולא עובר, ועשוי גם להתפשט מעבר לאזור הפגיעה הראשון לשאר חלקי הגוף, עד אפילו מצב של פגיעה אנושה ביכולת לבצע את תפקודי היומיום, ובכלל זה הלבשה, רחצה, ניידות וכיו"ב.
כאב בדרגה כזו מסוגל לפגוע משמעותית באיכות החיים, לגרום לירידה בתפקוד וגם להביא למצב של אובדן כושר עבודה. מעבר להתמודדות הפיזית ושלל ההשלכות שלה, אנשים שסובלים מ-CRPS נאלצים להתמודד עם הוצאות כספיות כבדות, המון תסכול ורגעים נפשיים לא קלים. למרבה הצער, כל אורח החיים שלהם נפגם בשל התסמונת, בטח ובטח אם לא מצליחים לאבחן אותה ולהקל על הכאב במשך שנים.
חשוב לציין כי לתסמונת שני סוגים: CRPS type 1 הוא הסוג הנפוץ ביותר (90% מהחולים בערך), ומאבחנים אותו כאשר תסמונת CRPS נגרמת לאחר מחלה או פציעה, ללא פגיעה עצבית ישירה באזור הפגוע.CRPS type 2 הוא כאשר יש עדות ברורה לפגיעה עצבית באזור, בעקבות כך ניתן להגיש תביעה בגין פגיעה עצבית אחוזי נכות.
מהם התסמינים של תסמונת כאב כרוני CRPS?
עד כה דיברנו בעיקר על הכאב, שהוא תסמין מרכזי וקבוע של התסמונת, אך הוא לא היחיד. תסמונת CRPS כרוכה בהופעה של תסמינים רבים אפשריים. אומנם לא כולם מופיעים בכל המקרים, אולם לפחות חלקם בדרך כלל מתקיימים. זוהי רשימת התסמינים:
• תחושות של שריפה, גירוד או עקצוץ באזור הפגוע
• רגישות מוגזמת של העור באזור למגע
• הזעה מוגברת וקיצונית
• שינויים בצבע העור, במרקם ובטמפרטורה שלו
• שינויים בקצב צמיחת שיער וציפורניים ביד או ברגל הפגועים
• סדקים ושברים בציפורניים
• התרככות של העצמות
• התקשחות ונפיחות במפרקים
• עוויתות לא רצוניות של שרירים
• קשיים בתזוזה ובתנועות
מי מאבחן CRPS?
החדשות הרעות הן, כי אין בדיקה ייעודית לאבחון תסמונת CRPS ולמעשה קשה מאוד לאבחן אותה. מסיבה זו, פעמים רבות רופאים לא מצליחים לאבחן את התסמונת במשך זמן רב, או בכלל. על מנת להצליח, עליהם לבצע בדיקה כללית של האזור, לזהות את התסמינים ובעיקר להסתמך על ההיסטוריה הרפואית של המטופלים. אם הייתם מעורבים בתאונה ונפגעתם באופן כזה או אחר באזור בו אתם מתלוננים על כאב כרוני, זה יעזור להכווין את הרופאים לעבר אבחון מדויק.
הקושי באבחון התסמונת מערים קשיים רבים: אנשים נאלצים לסבול במשך זמן רב מבלי להבין מה לא בסדר, וגרוע מכך, מבלי לקבל טיפול אשר יקל עליהם וידכא את התסמינים. לפעמים, רופאים נוטים לחשוב שהטענות של מטופלים מוגזמות, או שהכאב חזק כפי שהם מתארים אך נגרם מסיבות פסיכולוגיות, ולכן לא מספקים את התרופות או הטיפולים המתאימים ולא מפנים למומחים אשר מסוגלים לסייע. בזבוז זמן שכזה יביא להגברת התסמינים ואולי אף להרחבת מחלת CRPS לחלקים אחרים בגוף.
פן בעייתי נוסף של הקושי לאבחן CRPS, מתעורר כאשר יש צורך להוכיח את קיום התסמונת בפני גורמים מסוימים (כמו ביטוח לאומי), לשם קבלת עזרה או פיצויים, אך לזה נגיע בקרוב. לפני כן, נזכיר גם את החדשות הטובות לגבי אבחון: בכל זאת יש כמה דרכים שכדאי לנסות.
ניתן להיעזר בצילומי רנטגן ובמיפויי עצמות על מנת לזהות את התסמונת, ויש גם שיטה חדשנית אשר הוכנסה לשימוש בארץ יחסית לאחרונה. במסגרתה, אנשים אשר סובלים מכאבים כרוניים מתבקשים לצייר דמות של אדם. אם הציור מעוות, זוהי עדות לקיום התסמונת, וככל שהעיוות בולט יותר כך התסמונת יותר חריפה. למשל, סובלים מ-CRPS נוטים לצייר אנשים לא סימטריים.
איך ניתן לטפל ב-CRPS?
למרבה הצער, הרופאים שמטפלים בתסמונת CRPS בהם נוירולוגים, מומחים לשיקום ורופאים המתמחים בכאב, מספרים שכפי שאין ממש דרך לאבחן תסמונת CRPS, כך גם אין לה שום טיפול או תרופה שיכולה לרפא אותה.
עם זאת, גילוי מוקדם שלה מאפשר טיפולים מסוימים אשר עשויים להפוך אותה לנסבלת לפחות מעט יותר, ובמקרים טובים ממש להעלים את התסמינים ואת עיקר הכאב.
בשורה התחתונה, הרופאים שמטפלים בתסמונת מדווחים כי מרבית הטיפולים מתמקדים בניסיון להפחית ולנהל את הכאב. הטיפולים כוללים גם שימוש במשככי כאבים, סטרואידים או תרופות אשר משפיעות על צפיפות העצם. בנוסף, אפשר לבצע תרגילי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, ולקבל תמיכה מפסיכולוג לאורך הדרך הקשה.
למה צריך עורך דין לתביעות ביטוח לאומי?
מתמודדים עם תסמונת CRPS או עם ניסיון לאבחן ולהוכיח את קיומה? אתם לא צריכים לעשות את זה לבד. אנחנו לא מדברים על תמיכה רגשית, שהיא כאמור חשובה בפני עצמה, אלא עם תמיכה של ליווי וייעוץ משפטי. אחד הצעדים בהם יש לנקוט כחלק מהתמודדות עם התסמונת, הוא תביעה של ביטוח לאומי עבור נכות כללית או נכות מעבודה, קבלה של אחוזי נכות, קצבאות וזכויות נלוות.
במקרים רבים, ביטוח לאומי קובע אחוזי נכות נמוכים או אחוזי נכות זמניים, מכיוון שהוא מסתכל על הפגיעה המקורית ולא על התסמונת שצמחה כתוצאה ממני. אמנם בשנים האחרונות חל שיפור בנושא, בעקבות תקדים משנת 2014, וביטוח לאומי מכיר ביותר ויותר מקרים של CRPS, אשר מזכים בקבלה של אחוזי נכות קבועים.
אם אתם סובלים מתסמונת CRPS ואתם חושדים שאחוזי הנכות שנקבעו לכם לא מספקים, , ובטח אם לא קיבלתם אחוזי נכות בכלל, ניתן להגיש בקשה לבחינה מחדש בעקבות החמרה מצב ביטוח לאומי. כל ההתעסקות הזו לא פשוטה, בטח לא כאשר מתמודדים עם שאר ההשלכות של CRPS, ולכן מומלץ מאוד לפנות לעורך דין, שיעזור לכם לעבור את התהליך במהירות האפשרית ולהנות ממלוא הזכויות שמגיעות לכם.
מעבר לזה, עורך דין מנוסה ובקיא בנושא, מספק סיוע גם עבור תביעות אובדן כושר עבודה מול ביטוח לאומי וחברות הביטוח.
אילו יתרונות נוספים יש לייצוג משפטי כאשר מתמודדים עם תסמונת CRPS?
קיימים גם תרחישים בהם, סובלים מהתסמונת זקוקים לשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית. אם תסמונת CRPS לא אובחנה כראוי ובזמן, ובינתיים קיבלתם טיפול שלא הועיל ואף הזיק, יכול להיות שיש לכם עילה לתביעה. על אחת כמה וכמה, תביעות רשלנות רפואית תהיה במקום אם אתם סובלים מ-CRPS בעקבות טעות בניתוח, או טיפול לא מספיק מקצועי.
מלבד זאת, עורך דין לנזיקין, רשלנות רפואית וביטוח, יכול לאסוף ולנתח רישומיים רפואיים, לנהל בשמכם מו"מ, להתייעץ עם מומחים ולספק לכל אורך הדירך הכוונה, המבוססת על ניסיון בניהול תביעת נזקי גוף ,לרבות תביעות בגין תסמונת CRPS עקב תאונה, הסברים על משמעויות התסמונת ובנוגע לזכויות אשר מגיעות לסובלים ממנה.
למשרד עורכי דין תומר לינר יש ניסיון רב בניהול תביעות בגין תסמונת CRPS.
ניתן להיכנס לקישור הבא ולקרוא על תביעת ענק, שהוגשה ומתנהלת בבית משפט המחוזי מרכז בשם לקוח של משרדנו, אשר סובל מתסמונת CRPS בעקבות תאונת עבודה שאירעה לו בגין רשלנות מעסיקו.