אנשים רבים בישראל עשויים להיות זכאים להטבות בכסף או להטבות אחרות על רקע מצב רפואי קיים, על רקע פציעה, מחלה או נכות, מבלי להיות מודעים אליהן או לממש אותן. המונח "זכויות רפואיות" מתייחס לאותן הטבות, שפעמים רבות כאמור אנו מחמיצים את ההזדמנות להיעזר בהן למטרת שיקום רפואי או שיפור איכות החיים. מה זה אומר מיצוי זכויות רפואיות, וכיצד תוכלו לבחון את זכאותכם להטבות שונות על רקע מצבכם הרפואי? תשובות במאמר שלפניכם
מהן זכויות רפואיות
זכויות רפואיות הן הטבות, כספיות או אחרות, המוענקות עקב מצב רפואי זמני או קבוע. דוגמאות להטבות כאלה הן קצבת נכות, תו נכה או פטורים שונים. ההליך הנערך על מנת לקבל את ההטבות המדוברות נקרא מימוש זכויות רפואיות או מיצוי זכויות רפואיות. מתי נפנה לתהליך של מיצוי זכויות רפואיות?
מיצוי זכויות רפואיות – תאונת עבודה
תאונת עבודה מוגדרת כאחת משתי אפשרויות – תאונה שהתרחשה במקום העבודה, בדרך אליו או ממנו, וכן מחלה או מצב רפואי שנגרמו כתוצאה מהעבודה. תאונות עבודה הן תרחיש נפוץ מאוד לצערנו, והן קורות בכל סוגי העבודות והמקצועות. תאונות עבודה עשויות להוביל גם למצב של אובדן כושר עבודה זמני שהשפעותיו על איכות חייו ועל מצבו הכלכלי של אדם הן ברורות. במקרה של תאונת עבודה, אדם עשוי להיות זכאי לזכויות רפואיות שונות, אך חשוב ביותר להקדים, לדווח ולאסוף את כל המסמכים הרפואיים הנדרשים, על מנת שניתן יהיה להוכיח כי מדובר אכן בתאונת עבודה.
מיצוי זכויות רפואיות – מחלה או נכות
מחלה, בין אם פתאומית או כרונית, או נכות, עשויה אף היא לגרור זכאות לזכויות רפואיות שונות, גם אם אינה קשורה למקום העבודה. מחלות שונות פוגמות ביכולתו של האדם לקיים שגרת חיים תקינה, להחזיק במשרה מלאה, ולעתים פוגעות בעצמאותו באופן אחר. חשוב לציין שכאשר אנחנו משתמשים במילה "מחלה", הכוונה גם למחלה הנגרמת על רקע נפשי, ולא רק למצבים רפואיים המאופיינים בגורמים פיזיולוגיים. יחד עם זאת, לעומת תאונת עבודה בה ברור לנו כי כושר עבודתנו נפגע לעומת המצב לפני התאונה, הרי שבמצבים רפואיים אחרים לא תמיד קיימת מודעות לזכויות הרפואיות. על כן חולים או נכים רבים אינם מממשים את זכויותיהם הרפואיות באופן מלא.
הגורמים דרכם ניתן לממש זכויות רפואיות
הגורמים העיקריים דרכם ניתן לבצע מימוש של זכויות רפואיות, בין אם מדובר בפיצוי כספי או בהטבות אחרות, הן הביטוח הלאומי או ביטוחים פרטיים. על מנת לממש את זכויותינו הרפואיות, נבצע למעשה הליך של תביעה מול הגורם שבחרנו. ניתן להגיש תביעה לביטוח הלאומי, מול הביטוח הפרטי או קרן הפנסיה, וכן להגיש תביעה משולבת, הכוללת את שני הגורמים.
מימוש זכויות רפואיות ביטוח לאומי
בכל הקשור אל מימוש זכויות רפואיות ביטוח לאומי הוא הגורם המשמעותי ביותר. המוסד לביטוח לאומי הוא הגוף המזכה בקצבאות כגון קצבת נכות, או בהטבות אחרות הניתנות עקב מצב רפואי כמו למשל תו נכה קבוע או זמני. נוסף על כך, הכרה במצב הרפואי על ידי הביטוח הלאומי עשויה לזכות את הנפגע בהטבות מגורמים אחרים כגון סיוע שיקומי, הנחות ברשויות או באגרות, ועוד.
מימוש זכויות רפואיות מול הביטוח הפרטי
הביטוחים הפרטיים, בדומה לביטוח לאומי, עשויים לזכות את הנפגע בקצבה. היתרון של פנייה לביטוח הפרטי לעומת ביטוח לאומי, הוא שהפיצויים עשויים להיות גבוהים יותר, בהתאם לתנאי הפוליסה של הביטוח. יחד עם זאת, כמובן, ביטוחים פרטיים לא מספקים הכרה בפגיעה או בנכות מול רשויות אחרות.
החשיבות בהיעזרות באיש מקצוע למטרת מימוש זכויות רפואיות
אחת השאלות הכרוכות בהגשת תביעה שמטרתה מיצוי זכויות רפואיות, היא אם ניתן לבצע את ההליך לבד. התשובה היא שהאפשרות קיימת ואין הכרח להסתייע בשירותיו של איש מקצוע. יחד עם זאת, במידה ואתם מעוניינים להגדיל את הסיכוי שתביעתכם תתקבל ותוכלו לממש את זכויותיכם הרפואיות באופן מקסימלי – מוטב להיעזר באיש מקצוע, לאחר קבלת המלצה על עורך דין ביטוח לאומי או חברה למימוש זכויות רפואיות.
הסיבה לכך היא שהן הביטוח הלאומי והן הביטוחים הפרטיים עשויים להערים קשיים בדרך לקבלת הפיצויים ולמימוש הזכויות, בין אם באמצעות בירוקרטיות מורכבות ובין אם באמצעות דרישות מחמירות. עורך דין זכויות רפואיות הינו בעל היכרות מעמיקה עם הנהלים והדרישות של הביטוח הלאומי ושל הביטוחים הפרטיים, ויסייע לכם להגיש את התביעה באופן כזה שהיא תכלול את כל המסמכים והראיות הנדרשות לכך שתתקבל ותזכה את המגיש בפיצוי המגיע לו.
יתירה מכך, עורך דין אובדן כושר עבודה המתמחה בזכויות רפואיות אוחז בידע שלאדם מן היישוב אין. לפיכך, הוא יהיה מודע להטבות שהאדם החולה או הנפגע כלל לא ידע שהוא עשוי להיות זכאי להן. על כן, חשוב ביותר לפנות לסיוע מקצועי למטרת מיצוי זכויות רפואיות