העבודה ממלאת תפקיד משמעותי בחיינו, בכך שהיא מאפשרת לנו להתפרנס בכבוד ולשמור על איכות חיים נאותה. לפיכך, קל להבין מהן ההשלכות שעשויות להתעורר במקרים בהם ישנה חוסר יכולת להשתכר. בכדי שתצליחו להתמודד בצורה מוצלחת עם אותם מקרים ולהימנע מסחרור כלכלי, ריכזנו עבורכם מספר שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, שיעשו לכם סדר בדברים.
שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה: על מה מדובר
תשובה: כולנו מבלים לא מעט שעות בעבודה, כך שניתן להבין בקלות מהן השלכות פגיעה בכושר העבודה שלנו. המונח אובדן כושר עבודה מתייחס למצב בו יכולתו של העובד לעבוד בתחום העיסוק שלו נפגעה, באופן חלקי או מלא, כתוצאה ממחלה או תאונה. מידת הפגיעה יכולה להשתנות מאדם לאדם ולנוע בין חוסר יכולת לעבוד בתחום העיסוק הספציפי של העובד ועד לאובדן מלא, המונע מהעובד לעסוק בכל עבודה שהיא.
שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה: את מי ניתן לתבוע?
תשובה: כאשר בודקים שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, כדאי לדעת שעל מנת לצמצם את השלכות הפגיעה בכושר השתכרות העובד, ניתן יהיה להגיש תביעה כנגד אחד מהגופים הבאים:
- ביטוח לאומי- ביטוח לאומי הוא הגוף הממשלתי האחראי על ביטוח כלל העובדים בישראל מגיל 18 ומעלה. מתוקף התשלום החודשי שכולנו משלמים לביטוח לאומי, ניתן יהיה להגיש תביעה כנגד ביטוח לאומי ולקבל פיצויים וקצבאות בהתאם.
- ביטוחים פרטיים- אנשים רבים בוחרים לרכוש פוליסות ביטוח פרטיות, במטרה להתאים את הכיסויים הביטוחיים בצורה מותאמת אישית ונרחבת יותר בהשוואה לביטוח לאומי. ניתן לתבוע דרך הביטוח הפרטי.
- קרן פנסיה- הכספים המופרשים מידי חודש לקרן הפנסיה, לא רק כוללים רכיב של חיסכון לעת זקנה אלא גם קצבה חודשית. אדם שעמית בקרן פנסיה, ואיבד כושר עבודתו בגלל מחלה או תאונה, יהיה זכאי לפנסיית נכות. כשבודקים שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, תמצאו כי פנסיית נכות תשולם למי שאיבד את כושר עבודתו בשיעור של 75% יהיה זכאי לקצבה מלאה, אשר בדרך כלל עומדת על 75% מהשכר. גם מי שאיבד כושר עבודתו באופן חלקי יהא זכאי לקצבה חלקית ובלבד שימצא כי איבד כושר עבודתו ב-25% לפחות. בדיקת הזכאות לפנסיית נכות מתבצעת באמצעות וועדה של קרן הפנסיה, אשר בודקת את העמית עם רופא בתחום הרלוונטי. על קביעת הוועדה ניתן להגיש ערעור ובמקרים מתאימים תביעה לבית הדין לעבודה.
שאלה: מה ההבדל חוסר יכולת להשתכר במקרים שונים?
תשובה: כאשר בודקים שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, כדאי לדעת שבעוד שאובדן קבוע מתייחס למצב בו העובד איבד לצמיתות את יכולתו לעבוד בעבודה בה עבד, אובדן כושר עבודה זמני ניתן לתקופה מוגבלת בזמן, העומדת לרוב על 3 חודשים ולמעלה מכך, בהתאם לחוות דעת מפי רופא מוסמך. כך או כך, בשני המקרים ניתן יהיה לקבל פיצויים שיסייעו לכם להתמודד עם ההשלכות הכלכליות.
שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה: מה גובה הפיצויים?
תשובה: כאשר בודקים שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, כדאי לדעת כי גובה הפיצויים שניתן לקבל תלוי במספר גורמים כמו אחוזי הנכות, סוג הפגיעה, תקופת האובדן ועוד. הוא גם משתנה בין הגופים אותם בחרנו לתבוע:
- פיצויים ביטוח לאומי- במקרי אובדן הנובע מתאונת עבודה ניתן לקבל מהמוסד לביטוח לאומי דמי פגיעה . אלה ניתנים לתקופה של 90 ימים ומוגבלים לתקרת שכר יומית הקבועה בחוק (כ – 1,200 ₪). אם אובדן כושר העבודה נמשך לאחר תקופה זו, רשאי הנפגע לקבל קצבת נכות מעבודה. כאשר מדובר בנכות הגבוה מ 20% הקצבה ניתנת לכל החיים. שיעור הנכות נקבע בידי וועדות רפואיות אשר בודקות את התובע וקובעות נכות. גובה קצבת הנכות תלוי בגובה השכר המבוטח ובשיעור הנכות שנקבעה לנפגע. אם אובדן כושר העבודה אינו נובע מתאונת עבודה, הקצבה ניתנת באמצעות ענף נכות כללית ותלויה בגובה הנכות ובמידת אי הכושר. קצבת נכות כללית מלאה עומדת על 4,063 ₪. קצבה חלקית בשיעור של 74% עומדת על 2,770 ₪.
- פיצויים מחברות ביטוח מקרנות פנסיה- כשבודקים שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, כדאי לדעת שעל מנת להבין מהם סך הפיצויים שניתן לקבל במסגרת תביעה כנגד חברות ביטוח פרטיות או כנגד קרן פנסיה, חשוב להבין ולבחון לעומק מהם תנאי הפוליסה וחריגיה. ככלל, סכום הקצבה המגיע מחברות הביטוח או מקרן הפנסיה קבוע בפוליסה הרלוונטית. אולם סכום הפיצוי החודשי לא יעלה על 75% ממוצע שכר הנפגע ב 12 החודשים שקדמו למחלה שגרמה לאובדן הכושר.
שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה: עד לאיזה גיל ניתן יהיה לקבל פיצויים?
תשובה: במידה ואתם זכאים לקבלת פיצויים, כדאי יהיה לדעת כי תקופת הפיצויים נמשכת לרוב עד גיל פרישה (למעט מקרים מיוחדים בהם תקופת הפיצויים תימשך עד גיל 70) או בהתרחשות אחד מהמקרים הבאים:
- פטירת המבוטח
- תוקף הפוליסה פג
- ביטול הפוליסה
שאלה: האם ניתן לקבל פיצויים כפולים?
תשובה: כעיקרון, אפשר יהיה לקבל קצבאות כפולות, כלומר גם מחברות הביטוח הפרטיות וגם מביטוח לאומי. במקרים כאלו, ביטוח לאומי לא ישלם תוספות נלוות לקצבה (דוגמת תוספת תלויים). יחד עם זאת, במקרי קצבת תאונת עבודה, לא ניתן יהיה לקבל פיצויים כפולים, שכן גם חברות הביטוח וגם ביטוח לאומי מגבילים את הפיצויים שניתן לקבל עד לסך 75% מהשכר המבוטח.
שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה: אילו מושגים כדאי להכיר?
תשובה: כאשר בודקים שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, כדאי לדעת שבמסגרת תביעה ישנם שני מושגים חשובים שבהחלט כדאי להכיר:
- תקופת המתנה-תקופת המתנה מתייחסת ל- 3 חודשים מיום האירוע הביטוחי. בתקופה זו לא ניתן יהיה לקבל פיצויים (מלבד מקרים מיוחדים, אז ניתן יהיה לקבל פיצוי רטרואקטיבי).
- תקופת אכשרה- תקופת אכשרה היא תקופה שמתחילה כאשר המבוטח רוכש את הביטוח ומשלם דמי ביטוח, ומסתיימת לרוב לאחר שלושה חודשים. אך אם ארע למבוטח מקרה ביטוחי במהלך אותה תקופה, הוא לא יהיה זכאי לממש את הביטוח ולקבל פיצוי. קבלת פיצוי או החזר לפי תנאי הביטוח יתאפשרו רק לגבי מקרים שהתרחשו לאחר שהסתיימה תקופת האכשרה.
שאלה: האם קיימת תקופת התיישנות?
תשובה: לא מעט אנשים, אשר בודקים שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה, אינם מודעים לכך שתקופת ההתיישנות לתביעה עומדת על 3 שנים מיום האירוע. יחד עם זאת, במקרים בהם לא ניתן היה להגיש את התביעה בשל מצב נפשי או קוגנטיבי אשר אינו מאפשר הגשת תביעה, תקופת ההתיישנות לא תבוא במניין הזמן שבו לא היה המבוטח לדאוג לענייניו בשל מצבו הנפשי או הקוגנטיבי.
שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה: מהי הדרך המומלצת ביותר להגשת תביעה?
תשובה: על מנת לקבל תשובה לשאלה מהי הדרך המומלצת ביותר להגשת תביעה, כדאי יהיה לפנות בהקדם לשירותי עורך דין אובדן כושר עבודה מקצועי ומומחה בתחום. עו"ד כזה ישכיל לבחון היטב את פרטי המקרה שלכם והמסמכים הרפואיים הרלוונטיים, ובעזרת הניסיון והידע המקצועי שלו יכוון וילווה אתכם אל הפתרונות הטובים ביותר למקסום הפיצויים שתוכלו לקבל. זאת לאחר קריאת מדריך שאלות ותשובות אובדן כושר עבודה.